Helsinki maksaa kertakorvauksen palkan myöhästymisistä kärsineille: ”Aika pieniä summat ovat”, arvioi pääluottamusmies

Pääluottamusmies Kimmo Sainio epäilee, ettei 50 tai 100 euroa riitä lämmittämään palkkasotkusta kärsineitä.

Kuvateksti
Jos työntekijän saama viivästyskorko on alle 10 euroa, Helsinki maksaa hänelle 50 euron erillisen viivästysmaksun.
Kuva: iStock

Helsingin kaupunki lupaa maksaa kertakorvauksen palkanmaksun myöhästymisistä kärsineille työntekijöilleen. Viivästyskorko kaupungin on maksettava jo lain mukaan, mutta ne korvaukset jäävät pieniksi, jopa sentteihin tai joihinkin euroihin.

Kaupunki maksaa viivästyskoron vähintään viisinkertaisena korkojen yhteenlaskettuun summaan nähden. Kaupunki pyöristää summia ylöspäin 50 ja 100 euroon.

Lisäksi työntekijät voivat vaatia kaupungilta vahingonkorvauksia saamistaan maksuhuomautuksista, perintäkuluista ja itse maksamistaan viivästyskoroista.

Helsinki ilmoittaa maksavansa korvaukset vuoden loppuun mennessä.

Helsinki oli jo aloittanut neuvottelut korvauksesta työntekijäliittojen kanssa. Yllättäen neuvottelut jäivät kesken, ja kaupunki teki päätöksen korvauksista itsenäisesti.

”Malli on ihan hyvä, mutta summat aika pieniä. Voin kuvitella, ettei 50 tai 100 euroa paljon mieltä lämmitä ihmisten kokemaan vaivaan ja haittaan nähden”, sanoo Tehyn pääluottamusmies Kimmo Sainio.

Ongelmat palkanmaksussa ovat jatkuneet koko kesän. Syynä on huhtikuussa käyttöön otettu uusi Sarastia-palkanmaksuohjelma.

”Olen ollut kaupungilla töissä vuodesta 1992, eikä ikinä ennen ole tarvinnut jännittää palkkapäivän alla”, Kimmo Sainio toteaa.

Pääluottamusmiestä palkkakaaos on työllistänyt paljon. Joiltain palkka on jäänyt kokonaan saamatta, haittatyölisistä on voinut puuttua tuhansia euroja. Palkkakuitit ovat olleet kryptisiä.

”Moni on jonottanut puhelimessa kolme, neljä tuntia, että tavoittaa palkkahallinnosta ihmisen, joka kirjaa ongelman ylös.”

Helppo ei ole välttämättä heidänkään tilanteensa, joille on maksettu liikaa. Sainio tietää kaksi tuoretta tapausta, joissa palkkaa on saatu peräti 6 000 euroa ja 8 000 euroa liikaa. Takaisinmaksun aikataulusta ei ole tietoa – summa täytyy pitää säästössä. Jotkut työntekijät ovat ulosotossa, ja liikaa maksettu palkka on voitu periä heti tililtä.

Äitiysvapaalle tai opintovapaalle jääville on tullut hankaluuksia, kun Kelalle on mennyt virheellisiä palkkatietoja.

”Palkkahallinto on kovassa paineessa, sillä ohjelma tuottaa uusia virheitä. Olen verrannut, että siirto Sarastiaan oli heille kuin siirto helmitaulun käyttöön, jossa kaikki helmet eivät ole tallella. Laskutikku tai 80-luvun Casio-laskin olisivat olleet parempia.”

Tehy teki heinäkuussa rikosilmoituksen maksamattomista palkoista. Tehy haluaa poliisin selvittävän, kenen viranhaltijan vastuulla palkanmaksuun liittyvät ongelmat ovat.

Näin Helsingin kaupunki laskee viivästysmaksun

Viivästysmaksu on vähintään 5-kertainen viivästyskorkojen yhteenlaskettuun summaan nähden.

  • Mikäli maksettava viivästyskorko on kokonaisuudessaan alle 10 euroa, henkilölle maksetaan 50 euron erillinen viivästysmaksu.
  • Mikäli henkilölle maksettava viivästyskorko on 10-20 euron välillä, hänelle maksetaan 100 euron viivästysmaksu.
  • Mikäli henkilölle maksettava viivästyskorko on yli 20 euroa, hänelle maksetaan viivästysmaksu, joka on kertynyt viivästyskorko 5-kertaisena.