Hoitajat rokotettava työterveyshuollossa – tietosuoja muuten vaarassa

Kuntien vastuulle annettu koronarokottaminen voi vaarantaa hoitajien tietosuojaa, koska työkavereilla on pääsy toistensa potilastietoihin.

Kuvateksti
Vuosittain annettavista influenssarokotteista iso osa jää tilastoinnin ulkopuolelle. Kuva: Pia Inberg

Koronarokotukset on asetuksella annettu kuntien tehtäväksi. Kunnan terveydenhuolto rokottaa kuntalaiset, mutta sote-henkilöstö pitää Tehyn mielestä rokottaa työterveyshuollossa.

Jos sote-henkilöstön rokotuksista vastaa kunnan terveydenhuolto, se tarkoittaa käytännössä sitä, että työkaverit rokottavat toisiaan. Tällöin heillä on rokotusta kirjatessaan pääsy toistensa potilastietoihin.

Tehyyn tulleiden yhteydenottojen perusteella tilanne aiheuttaa ahdistusta työpaikoilla. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

"Sote-henkilöstöllä pitää olla potilaan roolissa sama yksityisyydensuoja kuin kaikilla muillakin", Tehyn terveyspoliittinen asiantuntija Anne Lindgren sanoo. 

Rokotukset on kirjattava, koska vain siten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pystyy seuraamaan koko maan rokotuskattavuutta.

Tehy ohjeistaa, että kaikki sote-henkilöstölle annettavat rokotukset kuuluvat työterveyshuollon vastuulle. 

"Työterveyshuolto kirjaa annetut rokotukset asianmukaisesti. Samalla säilyy tietosuoja."

Tehy on pyytänyt THL:ää ottamaan ongelmaan kantaa. 

Tarvittaessa rokote pitää pystyä jäljittämään yksilötasolle asti. Rokotteesta pitää kirjata rokotetun henkilötiedot, rokotuspäivämäärä, rokotteen nimi ja eränumero sekä pistoskohta, rokotustapa ja rokottaja. Eränumero on tärkeä osa rokotuskattavuuden ja -turvallisuuden seurantaa.

Viime vuonna "katosi" noin 430 000 influenssarokotetta. Ne jäävät THL:n mukaan  joko kokonaan antamatta, kirjaamatta tai ainakin tilastoimatta. 

THL haluaa, että koronarokotteita ei pääse vastaavalla tavalla "katoamaan". Kuntien ja rokottajien on toimittava niin, että koronarokotetilastot ovat ajan tasalla. Tämä edellyttää sitä, että jokainen annettu koronarokote kirjataan ja tilastoidaan asianmukaisesti.

Osa kadonneista influenssarokotteista on hävikkiä, mutta osa on todellisuudessa todennäköisesti annettu esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

"Työpaikoilla hoitajat ovat saattaneet antaa toisilleen influenssarokotteen, mutta kirjaaminen ja tilastointi on jäänyt tekemättä", Lindgren arvelee.