Hovioikeudesta korvauksia kolmelle irtisanotulle

Liikkeenluovutuksen kriteerit täyttyivät Mikkelissä, koska toiminta jatkui samanlaisena samoissa tiloissa.

Kuvateksti
Mikkelin kaupunki palautti ulkoistamansa toiminnan itselleen, mutta ei ottanut kaikkia työntekijöitä palvelukseensa. Kuva Lehtikuva.

Mikkelin kaupunki laiminlöi velvoitteensa ottaa työntekijät palvelukseensa vanhoina työntekijöinä, totesi Itä-Suomen hovioikeus joulukuisessa tuomiossaan.

Kiista sai alkunsa vuonna 2012, kun Mikkelin kaupunki otti tehostetun palveluasumisen toiminnot Attendolta takaisin itselleen. Kolme työntekijää menetti työnsä. He olivat Tehyn, SuPerin ja JHL:n jäseniä.

Työntekijät nostivat kanteen sekä Mikkelin kaupunkia että Attendoa vastaan Etelä-Savon käräjäoikeudessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etelä-Savon käräjäoikeus totesi huhtikuussa 2015, että kyse ei ollut liikkeenluovutuksesta ja tuomitsi Attendon maksamaan korvauksia irtisanotuille. Kaikki osapuolet valittivat käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen.

Hovioikeuden mukaan kyse oli liikkeenluovutuksesta. Mikkelin kaupunki oli laiminlyönyt velvoitteensa ottaa työntekijät palvelukseensa vanhoina työntekijöinä. Kaupunki velvoitettiin maksamaan heille korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ja korvaamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa.

Attendoa vastaan nostetut kanteet hovioikeus hylkäsi.

Hovioikeuden mielestä merkitystä oli sillä, että toiminta jatkui välittömästi samoissa tiloissa ja samanlaisena. Hovioikeuden mielestä merkitystä oli myös uuden henkilöstön perehdyttämisellä, potilastietojen siirtymisellä ja samoilla tuotantovälineillä.

Hovioikeus tulkitsi omaisuuden siirtyneen Attendolta kaupungille, vaikka välineet olivat pääosin kaupungin omistamia ja olleet Attendolla vain lainassa.

– Työntekijöiden kannattaa aina olla valppaana ja ottaa yhteyttä ammattiliittoon, kun työpaikan toiminta siirtyy toiselle työnantajalle, neuvoo Tehyn juristi Mirja Kinnunen

Hovioikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.