Hovioikeus: Oulu maksaa tehyläisille hyvitystä yt-lain rikkomisesta

Yhteistoimintaneuvottelut pitää käydä henkilöstön kanssa ennen lomautuspäätöstä.

Kuvateksti
Oulu toimi väärin, kun se käynnisti yt-neuvottelut lomautuksista vasta sen jälkeen, kun valtuusto oli jo niistä päättänyt. Kuva: Ismo Pekkarinen/Lehtikuva

Rovaniemen hovioikeus piti ennallaan tuomion, jossa Oulun käräjäoikeus tuomitsi kaupungin maksamaan kantajina olleille kahdeksalle tehyläiselle kullekin 1500 euroa hyvitystä yhteistoimintalain rikkomisesta. Lisäksi kaupunki joutuu korvaamaan Tehyn oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa.

Oulu toimi väärin, kun se käynnisti yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön lomautuksista vasta sen jälkeen, kun valtuusto oli jo päättänyt henkilöstön lomautuksista. Neuvottelut käynnistettiin kolme kuukautta päätöksen jälkeen. Valtuusto päätti lomautuksista joulukuun alussa 2013. Yhteistoimintaneuvottelut käynnistettiin maaliskuun alussa 2014.

Kaupunki oli käynyt henkilöstön kanssa syksyllä 2013 yhteistoimintaneuvotteluja, joita se oikeudessa väitti lomautusneuvotteluiksi.

Neuvotteluissa ei kuitenkaan Tehyn mukaan käsitelty lomautuksia.

Käräjäoikeus asettui Tehyn kannalle ja totesi, että syksyn 2013 neuvottelut eivät koskeneet lomautuksia, eikä niiden ollut tarkoituskaan koskea lomautuksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

25.9. klo 15.50 korjattu tieto oikeudenkäyntikuluista.