Hovioikeus: Päiväkodin esimiehet syyllistyivät työsyrjintään

Päiväkodin esimiehet syrjivät työntekijöitä huonosta sisäilmasta heikentyneen terveyden vuoksi.

Kuvateksti
Päiväkodin huono sisäilma heikensi työntekijöiden terveyttä. Kuvan päiväkoti ei liity tapaukseen. Kuva: Olli Häkämies

Kaksi kouvolalaisen päiväkotiyrityksen esimiestä sai Itä-Suomen hovioikeudessa tuomion työsyrjinnästä. Kolmannen esimiehen hovioikeus määräsi korvausvelvolliseksi. Työsyrjintä on rikos, josta siihen syyllistynyt on henkilökohtaisesti vastuussa.

Hovioikeus tuomitsi esimiehet sakkoihin, vahingonkorvauksiin ja maksamaan yhteisvastuullisesti työntekijöiden oikeudenkäyntikulut. 

Neljän työntekijän terveys heikkeni vuonna 2014 työpaikan sisäilmaongelmien vuoksi, ja he joutuivat olemaan poikkeuksellisen paljon sairauslomilla. Kolme heistä oli tehyläisiä lastenhoitajia. Päiväkoti oli aloittanut toimintansa syksyllä, ja henkilökunta oli koeajalla. Työnantaja purki sairastuneiden työsuhteet joulukuun alussa koeajan perusteella. Terveinä pysyneet työntekijät saivat jatkaa.

Aluehallintovirasto totesi sisäilmaongelmat ja piti niitä merkittävänä vaaratekijänä. Homekoira oli ilmaissut home- ja mikrovaurioita. Lisäksi avi totesi tiloissa kemikaalimaista hajua, joka johtui väärin tehdystä muovimaton liimauksesta.

Kymenlaakson käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut työsyrjinnästä kaksi esimiestä. Päiväkotiyritys oli määrätty korvausvelvollisuuteen. Hovioikeus vapautti yrityksen korvausvelvollisuudesta virheellisen haastamisen vuoksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Samoista tapahtumista on käynnissä toinenkin oikeusprosessi. Siinä käsitellään perusteetonta koeaikapurkua. 

Työntekijöille on myönnetty Tehyn oikeus- ja vastuuvakuutus. 

21.11. klo 12.16 lisätty tieto oikeus- ja vastuuvakuutuksesta.