HUS aikeissa perua sairaanhoitajille luvattuja palkanlisiä – "Vaikuttaa lainvastaiselta"

Pahenevassa koronatilanteessa ja henkilöstöpulassa tehtävälisien peruminen on märkä rätti hoitohenkilöstön kasvoille, sanoo Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi.

Kuvateksti
Tehtävänlisään oikeutetut sairaanhoitajat hoitavat potilaita, joiden hoito on korona-aikanakin järjestettävä.
Kuva: Annika Rauhala

Husin hallitus aikoo käsitellä jo myönnettyjä tehtävälisiä uudelleen. Husin eri tulosyksiköt ovat tehneet päätöksiä määräaikaisistä tehtävälisistä. Lisistä on jo ilmoitettu henkilökunnalle, mutta kaikkia lisiä ei ole vielä maksettu.

Tehyn tietojen mukaan jo maksettuja lisiä oltaisiin mahdollisesti oltu perimässä takaisin. Husin viestintäjohtaja kertoi kuitenkin iltapäivällä, ettei Husin mukaan näin toimita.  

Lisiä on myönnetty sydän- ja keuhkokeskuksessa, sydänkirurgisella teholla, vatsakeskuksessa ja pää- ja kaulakeskuksessa työskenteleville sairaan- ja lähihoitajille.

Lisän perusteena on hoitajapula ja ylikuormitus, jota osastot ovat kokeneet. Koronapotilaita osastoilla ei ole ole hoidettu, mutta korona vaikuttaa toimintaan välillisesti.

"Yksiköissä hoidetaan niin vaativia potilaita, että heidän hoitonsa on järjestettävä", sanoo Tehy Husin puheenjohtaja Reija Sjöholm

"Parhaimmillaan sairaanhoitaja oli saamassa joulukuun palkassa 780 euroa lisää. Moni on ollut aikeissa käyttää rahan joulunviettoon."

Tehyn mukaan palkkaa ei voi periä takaisin, jos sitä ei ole maksettu perusteettomasti. Työnantaja ei myöskään voi perua tehtyjä päätöksiä, kun niistä on työntekijöille ilmoitettu. 

"Toiminta on paheksuttavaa ja vaikuttaa lainvastaiselta, Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi sanoo.  

"Hoitohenkilöstö on venynyt aivan käsittämättömiin suorituksiin. Vihdoin kun työnantaja on alkanut rahallisesti korvata joustamista ja venymistä, päätös perutaan."

"Pahenevassa koronatilanteessa päätös on märkä rätti hoitohenkilöstön kasvoille."

Kirvesniemen mukaan Tehy ottaa välittömästi yhteyttä työnantajaan, selvittää asiaa ja vie sen tarvittaessa oikeuteen.

Husin hallitus käsittelee tehtävälisiä 20. joulukuuta. Hus perustelee käsittelyä henkilöstön yhdenvertaisella kohtelulla.

Juttua korjattu 10.12.2021 kello 15.14. Jutussa kerrottiin aiemmin, että jo maksettuja lisiä mahdollisesti perittäisiin takaisin. Husin mukaan näin ei tulla tekemään.

Kohtaa lisien takaisin perimisestä täsmennetty kello 16.26. 

Juttuun lisätty 17.12.2021 klo 9.44 tieto siitä, että lisiä on myönnetty myös lähihoitajille.