Hus tutkii: Estääkö sädehoito koronaviruksen aiheuttaman vakavan tulehduksen etenemistä

Hus käynnistää tieteellisen tutkimuksen vakavasti sairaiden koronapotilaiden auttamiseksi.

Kuvateksti
Pahimmillaan koronavirus iskee keuhkoihin. Nyt tutkitaan, auttaisiko pieni, tarkasti kohdennettu kerta-annos sädehoitoa. Kuva: iStock

Nyt käynnistyvän tutkimuksen tavoitteena on lieventää sairaalahoitoa vaativaa koronavirusinfektiota ja estää sen vaikeutumista tehohoitoa vaativaksi. Sen avulla selvitetään, voidaanko hyvin pienellä keuhkojen alueelle kohdennetulla kerta-annoksella sädehoitoa vaikuttaa siihen, että vaikean koronavirusinfektion eteneminen estyy.

Hoidon mahdollisten hyötyjen arvioidaan ilmaantuvan nopeasti.

– Ajatuksena on, että tulehdusreaktiota vaimentamalla pystytään vaikuttamaan taudin kulkuun, sanoo johtava ylilääkäri Johanna Mattson Husin Syöpäkeskuksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ylifyysikko Mikko Tenhusen mukaan pitkäaikaishaittana tämän suuruinen säteily aiheuttaa noin yhden prosentin lisääntyneen riskin saada sädetetylle alueelle syöpäkasvain 10–20 vuoden kuluessa.

– Tämän pienen riskin vuoksi tutkimukseen otetaan mukaan vain yli 50-vuotiaita potilaita.

Vastaavaa pientä koko kehon alueelle kohdennettua sädehoitoa on jo vuosikymmeniä käytetty osana luuydinsiirtoon liittyvän käänteishyljintäreaktion hoitoa, jolloin tavoitteena on oman puolustusreaktion vaimentaminen. Ennen antibioottien aikakautta, 1900-luvun alkupuoliskoa sädehoitoa käytettiin bakteerien ja virusten aiheuttaman keuhkokuumeen hoidossa.

Tutkimuspotilaiden hoito toteutetaan Syöpäklinikalla erillään muusta sädehoitoyksikön päivittäistoiminnasta. Aluksi hoidossa on viisi potilasta. Sen jälkeen arvioidaan, laajennetaanko tutkimukseen osallistuvien määrää.

Maailmalla on hiljattain käynnistynyt kaksi muuta vastaavaa tutkimusta.

Lue lisää:

THL:n tutkimus: Lisää tietoa koronaviruksen vasta-aineista vielä tässä kuussa

Koronaviuksen tutkimuksesta toivottaan apua vastaisen varalle