Imetys voi vähentää leukemiaan sairastumista

Vähintään puolivuotiaiksi asti imetetyt vauvat sairastuvat leukemiaan muita harvemmin.

Kuvateksti
Imetys voi estää leukemian syntyä. Kuva: Annika Rauhala

Ainakin puoli vuotta kestävä imetys voi pienentää lapsen riskiä sairastua leukemiaan. Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta. Tulokset perustuvat 17 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja analyysiin.

Leukemia ja muut lapsuuden syövät ovat johtava lasten kuolinsyy länsimaissa.

Kun lapsia oli imetetty vähintään puolivuotiaaksi asti, he sairastuivat leukemiaan 20 prosenttia epätodennäköisemmin kuin lapset, joita ei imetetty lainkaan tai joiden imetys kesti alle puoli vuotta. Jos analyysin tulokset pitävät paikkansa, noin 14–20 prosenttia kaikista lasten leukemioista voisi estyä, jos kaikki äidit imettäisivät lapsiaan vähintään puolen vuoden ajan. Näin arvioivat tutkijat.

Leukemian tarkkaa syntymekanismia ei tiedetä, mutta todennäköisesti se vaatii geneettisen alttiuden lisäksi ulkoisen laukaisevan tekijän. Tämä tekijä voi tutkimusten mukaan olla esimerkiksi viruksen aiheuttama infektiotauti. Onkin mahdollista, että imettämiseen nyt liitetty suojateho selittyy äidinmaidon suotuisilla vaikutuksilla lapsen immuunijärjestelmään.

WHO:n suositusten mukaan vauvat olisi hyvä pitää täysimetyksellä kuuden kuukauden ikäisiksi. Osittaisimetystä olisi hyvä jatkaa kahden vuoden ikään saakka.

Suomalaisten suositusten mukaan täysimetystä olisi hyvä jatkaa 4–6 kuukauteen ja lisäruokien aloittamisen jälkeen osittaista imetystä vähintään 12 kuukauteen saakka.

Uutispalvelu Duodecim

 

Korjaus 29.11. klo 11.16 Uutiseen korjattu suositeltava imetysaika.