Korona leviää päiväkodeissa – aukioloaikoja lyhennetty

Kunnat pyrkivät pitämään varhaiskasvatuksen käynnissä koronasta huolimatta, arvioi Tehyn asiantuntija Eva Siitonen.

Kuvateksti
Varhaiskasvatukseen siirtyvien muiden alojen työntekijöiden on saatava asiaan kuuluva perehdytys
Kuva: iStock

Varhaiskasvatuksen tilanne on eri puolilla Suomea hankala, sillä korona leviää päiväkodeissa. Pahimmassa tapauksessa päiväkoti joudutaan sulkemaan. 

Päiväkodit ovat myös lyhentäneet aukioloaan, sulkeneet yksittäisiä ryhmiä tai tarjonneet perheelle paikkaa toisessa päiväkodissa.

Perhettä on myös pyydetty hakemaan lapsi kesken päivän tai jopa pitämään hänet kokonaan kotona.

"Helsingin vaikea tilanne on helpottamassa", sanoo Tehyn pääluottamusmies Monica Naukkarinen. 

Varhaiskasvatuslain henkilöstömitoitus edellyttää riittävän määrän kasvattajia suhteessa lasten määrään.

Naukkarisen mukaan Helsinki on vaikeassa tilanteissa käyttänyt eri keinoja, jotta lakisääteinen palvelu on pystytty lapsille ja perheille tuottamaan. 

"Hätätilannetta varten olemassa olevaa sijaisjärjestelyä on käytetty ja työntekijöitä on siirretty muun muassa leikkipuistoista."

Naukkarisen mukaan päiväkotien mahdolliset sulkemiset ovat yksittäisiä. 

"Joissain tapauksissa on päiväkodin aukioloa jouduttu lyhentämään loppupäästä."

Tehyn Tampereen kaupungin pääluottamusmiehen Leena Lehtiniemen mukaan koronaa ja altistumisia on lähes jokaisessa päiväkodissa lapsilla ja henkilökunnalla.

”Kasvattajista on pulaa, ei saada sijaisia sairastuneille. Muutamia rokottamattomia sote-alan työntekijöitä on siirretty varhaiskasvatukseen.”

Kun vakituinen henkilöstö on sairaana tai karanteenissa, kunnat ovat joutuneet sijoittamaan päiväkotiin hätätapauksessa työntekijöitä muilta toimialoilta, kuten kirjastoista. 

Tehyn sosiaalipoliittinen asiantuntija Eva Siitonen muistuttaa, että varhaiskasvatukseen siirtyvien muiden alojen työntekijöiden on saatava asiaan kuuluva perehdytys. Heidän on myös oltava selvillä vastuistaan ja velvollisuuksistaan. 

"Erityistä tukea tarvitsevat lapset ovat heikoimmassa asemassa, kun kouluttamattomat työntekijät ovat käytännössä kasvatusvastuussa."

Helsingissä on perustettu työryhmä ratkomaan varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa. Työryhmässä ei ole henkilöstön edustajaa. 

16.2. klo 13.55 lisätty Leena Lehtiniemen kommentti.