Kuntotesti paljastaa keski-ikäisen masennusriskin

Hyvä fyysinen kunto viisikymppisenä voi auttaa välttymään masennukselta myöhemmin elämässä. Samalla myös riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin pienenee, tuore tutkimus osoittaa. Yhdysvaltaistutkijoiden havainnot perustuvat 18 000 keskimäärin 50-vuotiaan terveystietoihin vuosilta 1971–2009. Seurannan aikana 2 700 osallistujaa sairastui masennukseen.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot masennusdiagnooseista osallistujien kuntotestituloksiin, he havaitsivat hyvässä fyysisessä kunnossa olevien sairastuneen 16 prosenttia epätodennäköisemmin kuin huonokuntoisten. Hyväkuntoisten riski sairastua ja menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin oli 60 prosenttia pienempi. Tämä havaittiin myös masennukseen sairastuneilla.

Aiempien tutkimusten perusteella masennus voi olla sydänsairauksien riskitekijä, mutta myös sydänoireiden seuraus. Liikunta puolestaan on tunnettu sydänriskien pienentäjä, mutta on myös näyttöä siitä, että liikunta voi lievittää masennusoireita.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Noin joka seitsemäs suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Usein masennus alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen.

Uutispalvelu Duodecim