Laaja päivystys saattaakin pysyä Vaasassa

Ruotsinkielisten oikeus saada hoitoa omalla äidinkielellään saattaa estää laajan päivystyksen siirtymisen pois Vaasasta.

Kuvateksti
Vaasassa osoitettiin lokakuun alussa mieltä ruotsinkielisten sote-palveluiden puolesta. Kuva Marcus Lillkvist/Lehtikuva.

Maan hallitus on esittänyt, että sote-uudistuksen myötä laajan päivystyksen sairaala olisi tulevaisuudessa Seinäjoella, mutta ei Vaasassa. Varsinkin seudun ruotsinkieliset ovat vastustaneet tätä jyrkästi, koska silloin he joutuisivat hoitoon suomenkielisen sairaanhoitopiirin Seinäjoen keskussairaalaan. Hallitus on tulkinnut, että kielelliset perusoikeudet voivat joustaa, kun haetaan sopivaa aluejakoa.

Perustuslakivaliokunta on kuitenkin linjannut vuonna 2014, että aluejaossa valitaan vaihtoehto, joka tukee kielellisiä perusoikeuksia. Tulkintavirheestä uutisoi ensimmäisenä Vasabladet.

– Täytyy sanoa, että tämä oli positiivisin uutinen, mitä puoleentoista vuoteen on tullut. Herättää toivoa, sanoo Vaasan keskussairaalan pääluottamusmies Kim Berg.

Hallituksen lakiesitys päivystysasetuksesta on tällä hetkellä käsittelyssä perustuslakivaliokunnassa. Muun muassa Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on todennut, että hallitus on mennyt perusteluissaan heikoille jäille.

Kim Berg odottaa jännityksellä perustuslakivaliokunnan ratkaisua. Vaasassa on valmius kerätä nimiä päivystyksen säilymisen puolesta kansalaisaloitteeseen.

– Kaiken kaikkiaan henkilökunta alkaa olla aika väsynyt soteen. Lisäksi meillä on suuret säästöpaineet päällä. Jos pahin uhka toteutuu, joudumme Vaasassa vähentämään 900 työpaikkaa.