Lakkovaroitus Helsingin kaupungin kotihoitoon

Tehy ja SuPer ja ovat antaneet Helsingin kaupungin eteläistä kotihoitoyksikköä koskevan lakkovaroituksen. Lakko kestää neljä päivää.

Kuvateksti
Helsingin kotihoidon eteläistä piiriä uhkaa lakko syyskuun 6. päivä.
Kuva: Jaakko Martikainen

Liitot pyrkivät uudella lakkovaroituksella vauhdittamaan jumiutuneita neuvotteluja, sillä hoitajapula on todellinen ja edelleen ratkaisematta.

Varoitus käsittää yhdeksän lähipalvelualuetta sekä resurssipoolin. Lähipalvelualueet ovat Lauttasaari 1, Lauttasaari 2, Töölö 2, Töölö 3, Töölö 4, Viiskulma 3, Viiskulma 4, Vironniemi 1 sekä Vironniemi 2.

Varoitus on annettu ajalle 6.9.2022 klo 00.01 9.9.2022 klo 23.59.

Lakossa ovat työtaistelun aikana kaikki työsopimussuhteiset Tehyn ja SuPerin jäsenet kyseisissä työpaikoissa. Kohteessa tehtävä työ on lakonalaista työtä.

Liitot julistavat lakkokohteeseen myös hakukiellon ja tilapäisen siirron kiellon. Kiellot astuvat voimaan heti ja jatkuvat työtaistelun päättymiseen saakka.

Hakukiellon aikana kukaan Tehyn tai SuPerin jäsen ei voi hakea tai ottaa vastaan lakkokohteessa avoinna olevaa työtä.

Tilapäisen siirron kielto estää tehyläistä tai superilaista siirtymästä tekemään työtä lakkokohteeseen työehtosopimuksen mahdollistamalla tilapäisellä siirrolla.

Liittojen mukaan hoitajapula ratkaistaan vain parantamalla palkkausta ja työoloja. Päättäjät eivät voi paeta vastuutaan asiassa

”Kyse on Suomen huoltovarmuudesta sekä koko sote-alan ja varhaiskasvatuksen tulevaisuudesta”, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Tehy ja SuPer ovat aiemmin antaneet lakkovaroitukset, jotka koskevat Kanta-Hämeen keskussairaalan ja Tyksin tehohoitoa.

Työriidan sovittelu alkoi viime sunnuntaina. Sovittelu jatkuu huomenna valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.