Liika jodi on vaaraksi

Jodin käyttöä suositellaan internet-keskusteluissa ja blogeissa. Liika jodi voi johtaa kilpirauhasen toimintahäiriöihin.

Kuvateksti
Suomalainen saa jodia riittävästi, kun lisää ruokaan jodioitua suolaa.

Virheellisiin suosituksiin uskovat ihmiset ovat alkaneet lääkitä itseään omatoimisesti luontaistuotekaupoista saatavilla merilevätuotteilla ja apteekeista saatavalla ydinlaskeumajodilla. 

Kirjoittajat uskovat jodilla olevan yleisiä terveysvaikutuksia. He perustelevat uskomuksiaan Japanilla. Saarivaltiossa syödään paljon merilevää, minkä vuoksi siellä esiintyy vain vähän kilpirauhassairauksia ja rintasyöpää. 

Liiallinen jodi saattaa johtaa vakaviin kilpirauhasen toimintahäiriöihin. Vuorokaudessa jodin kokonaissaannin tulisi jäädä alle 600 mikrogrammaan.

Luontaistuotekauppojen lisäravinteet saattavat sisältää liian suuren määrän jodia.  Osassa merilevävalmisteita on todettu haitallisen korkeita jodipitoisuuksia.

Joditablettien myynti apteekeissa on noussut, kun kuluttajat ovat ryhtyneet ostamaan ydinlaskeumajodia. Ne sisältävät suuria määriä jodia, ja niiden pitkäaikainen käyttö johtaa yliannostukseen.

Terveydestään kiinnostuneen tulisi noudattaa ravitsemussuosituksia ja huolehtia riittävästä jodin saannista syömällä monipuolista ravintoa ja käyttämällä ruuanlaitossa jodioitua suolaa.

Fimea