Luottamusmies: Kysin irtisanomisaie tuli täytenä yllätyksenä

Työnantaja haluaa neuvotella 250 henkilön pysyvästä irtisanomisesta.

Kuvateksti
Kysissä käynnistyivät yt-neuvottelut vuoden alkupuolella. Kuva: Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollisen sairaalan talouden korjaamiseksi on haettu keinoja yt-neuvotteluissa helmikuusta lähtien. Henkilöstökuluissa on jo sovittu runsaan viiden miljoonan euron säästöistä.

Työnantajan mielestä säästöt eivät riitä ja se kertoi maanantaina 250 henkilön pysyvästä vähennystarpeesta, josta kertyisi 12 miljoonan euron säästöt.

– Olimme varautuneet melkein mihin muuhun tahansa kuin tähän. Henkilökunta on tullut todella paljon vastaan työnantajaa säästötoimissa pitkin kesää, toteaa pääluottamusmies Hilkka Kontiainen.

Potilastyöstä ei Kontiaisen mukaan olisi varaa vähentää ainuttakaan henkilöä, koska hädin tuskin nytkään mitoitukset täyttyvät. Esimerkiksi avi vaati syksyllä 2017 Kysiä varmistamaan sairaalan päivystyksen potilasturvallisuutta ja henkilöstön kuormitusta.

– Yt-neuvottelujen tavoitteena työnantajan mukaan on, että samalla taataan potilasturvallisuus, henkilöstön työhyvinvointi ja hoitotakuun toteutuminen. Kaikki nämä vaarantuvat, jos henkilöstöä vähennetään.

Kontiaisen mukaan henkilöstö on valmis etsimään säästöjä toimintatavoista ja rakenteista.

– Keväällä sovitut mittavat henkilöstömenojen säästöt, kuten lomarahojen vaihdot, palkattomien vapaiden pidot ja työaikapankkisaldon leikkaus tuottivat säästöjä enemmän kuin niillä tavoiteltiin. 

Kesällä säästöjä haettiin vielä suluilla ja osastojen yhdistämisillä.

– Osastonhoitajat sijaistivat toisiaan, kliinisten hoitotyön asiantuntijoiden, hoitotyönopettajien ja kehittämisosastonhoitajien työpanos siirrettiin käytännön työhön ja kesäsijaisia palkattiin huomattavasti vähemmän. Näistä analyysia ja laskelmia emme ole saaneet.