Manu haastaa: ”Nappaa koTonavirus ja pannaan tartuntakäyrät laskemaan!”

Kouvolalainen röntgenhoitaja Mauno Kinnunen kannustaa voittamaan koronan kotoilemalla.

Kuvateksti
Tältä näyttää koTonaviruslinko Manu Kinnunen. Kuvan on ottanut hänen työkaverinsa kipakassa pakkassäässä. Kuva: Ilona Lehtiö

”Tartu haasteeseen, nappaa koTonavirus! Kun minä, Sinä, ME pistämme kontaktit hetkeksi minimiin, meissä on joukkovoimaa. Emme tartuta, annetaan hyvän tarttua. Meitä on pian paljon, tule kanssamme tekemään laskumäki kurjaan käyrään!”

Näin sanailee kouvolalainen röntgenhoitaja Mauno ”Manu” Kinnunen. Kurjalla käyrällä hän tarkoittaa koronatartuntamääriä.

Hän innostaa lämpimän huumorin keinoin kaikkia suomalaisia kotoilemaan, jotta laskiaiseksi koronatartuntojen määrä saadaan selvään laskuun. Laskiaistiistaita vietetään 16. helmikuuta.

Kaikki alkoi läpänheitosta kotona vaimon kanssa. Siinä syntyi termi koTonavirus.

Kun ison perheen isä Manu laittoi myöhemmin lapsia nukkumaan, hän mietti: jotain pitäisi tehdä, kun uusi, helpommin tarttuva virusmuunnoskin jo jyllää.

”Kouvolassa eletään koronapandemian tähän asti pahimpia viikkoja. Mietin, että jos jokainen sitoutuisi viettämään kaksi viikkoa mahdollisimman vähin kontaktein, sillä olisi iso merkitys.”

Manu on jo laittanut viestiä haasteesta muun muassa presidentin kansliaan, kaupunkeihin, Husin johtoon, Yleen ja Helsingin Sanomiin.

”Suomi on toiminut pandemiassa hyvin. En halua soimata ketään, vaan herättää kaikki mukaan. Tartuntataudin kohdalla jokaisen ihmisen merkitys on iso.”

Manu työskentelee Pohjois-Kymen sairaalan röntgenissä.

”Röngenhoitajat ovat myös koronan etulinjassa. Kun keuhkokuvaa otetaan, ei useinkaan ole tietoa, onko potilaalla korona vai ei. Vatsaoireiset käyvät usein tietokonetomografiassa ja vatsaoireet kuuluvat joskus koronaan.”

Manu itse on jo saanut ensimmäisen koronarokotteen ja tehoste on tulossa tänään tiistaina.

Hoitajien on työnsä vuoksi melko mahdotonta eristäytyä kotiin, mutta vapaalla kontaktit voi minimoida.

”Meillä jompikumpi perheen aikuisista käy keskitetysti kaupassa. Kyläilyt korvataan ulkoilemalla yhdessä.”

Lue lisää:

Hus tutki: Työntekijät riskissä tartuttaa toisiaan työssä ja vapaalla

Korona eristi opiskelijat: "Kukaan ennen meitä ei ole joutunut aloittamaan opintojaan näin"