Mattila hyppäsi liikkuvaan junaan

Hoitotyö ei tapahdu rakenteissa, vaan sen tekevät hoitavat kädet, korostaa viime viikolla sosiaali- ja terveysministerinä aloittanut Pirkko Mattila (ps.).

Kuvateksti
Pirkko Mattila aloitti sosiaali- ja terveysministerinä elokuun lopulla. Hän on työskennellyt aiemmin myös sairaanhoitajana. Kuva Laura Kotila

Tuoreella ministerillä on hoitajatausta. Hän on työskennellyt sairaanhoitajana ja kouluttajana Oulun aikuiskoulutuskeskuksessa. Koulutukseltaan hän on filosofian maisteri, anestesiasairaanhoitaja ja opettaja. Mattila on kotoisin Yli-Iistä.

Millaisia terveisiä ministeri lähettäisi sote-myllerryksessä raataville hoitajille?

– Tärkeintä on, että oikea henkilöstö on oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Työ ei tapahdu rakenteissa, vaan sisällöt ratkaisevat. Uudistus ei toteudu ilman henkilökuntaa.

Mattila toivoo, että valmisteilla oleva sote-uudistus takaa alueellisesti kattavan perusterveydenhuollon ja hyvän erikoissairaanhoidon, joka on hallinnoitu 18 alueen pohjalta.

Tärkeä asia hänelle on myös yhteiskunnallinen tasa-arvo, eikä valinnanvapaus saa johtaa kermankuorintaan.

Mattila haluaa edistää sote-uudistuksessa pienten ja keskikokoisten yritysten mahdollisuuksia.

– Kuntapäättäjänä minulla on hyviä kokemuksia pienistä vanhusten ja mielenterveyskuntoutujien hoitopaikoista. Toivon henkilökohtaisesti, että pk-sektoria vaalitaan.

Vanhusten hoidossa inhimillinen välimuoto laitoksen ja kodin välissä voisi hänestä olla perhehoito.

Itselleen hän kaipaa lempeätä hoivaa, kunhan vanhuus koittaa.