Opiskelijan pitää ilmoittaa valmistumisesta Valviralle itse ­– hinta tuplaantui

Oppilaitosten yhteisvahvistuslistojen käyttö poistuu marraskuun lopussa, jonka jälkeen Valvira käsittelee ja laskuttaa hakemukset yksittäisinä.

Kuvateksti
Vastuu ammatinharjoittamisoikeuden hakemisesta siirtyy oppilaitoksilta valmistuneelle itselleen marraskuun aikana. Kuvituskuva. Kuva: Ari Korkala

Vastuu ammatinharjoittamisoikeuden hakemisesta siirtyy oppilaitoksilta valmistuneelle itselleen marraskuun aikana. Valviran sähköinen asiointi terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille otettiin käyttöön lokakuussa.

Valmistuneiden kannattaa hakea ammatinharjoittamisoikeutta heti valmistuttuaan, jotta ammatinharjoittamisoikeus ei katkea. Valmistuneilla on opiskeluoikeuteen rinnastettavissa oleva oikeus toimia tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä 30 päivää valmistumisesta.

– Sähköisen asioinnin kautta hakeminen tapahtuu vaivattomasti ja nopeasti eikä erillisiä asiakirjoja tarvita lainkaan, sillä Valvira saa tarvittavat tutkintotiedot Virta-palvelusta, toteaa ryhmäpäällikkö Jenni Kangas Valvirasta.

Kankaan mukaan parhaimmillaan laillistushakemus saadaan käsiteltyä päivässä tai kahdessa hakemuksen saapumisesta, ruuhka-aikana käsittelyaika on pidempi. Joka tapauksessa käsittely on huomattavasti nopeampi kuin yhteisvahvistuslistojen osalta.

 – Yhteisvahvistuslistojen laatiminen ja toimittaminen Valviraan on ollut oppilaitoksille suuritöinen prosessi. Sähköisen asioinnin käyttö vapauttaa siten myös oppilaitosten resursseja.

Opiskelijalle prosessi muutoksen myötä kallistui. Sähköisen asioinnin kautta tulleen hakemuksen käsittelymaksu on 80 euroa, kun oppilaitoksen yhteisvahvistuksella käsittely on ollut 40 euroa.

– Koska vastuu ammatinharjoittamisoikeuden hakemisesta siirtyy valmistuvalle opiskelijalle, oppilaitosten tehtävänä on nyt tiedottaa muutoksesta tehokkaasti, Tehyn tutkimuspäällikkö Juha Kurtti muistuttaa.