Osa Oulun määräaikaisista työntekijöistä joutunee venyttämään penniä – vuodenvaihteessa palkanmaksupäivien väli on neljän viikon sijasta kuusi

Osalla Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen määräaikaisista työntekijöistä ensimmäinen palkanmaksupäivä on 31. tammikuuta. Näiden työntekijöiden palkanmaksupäivä siirtyy kaksi viikkoa totutusta eteenpäin.

Kuvateksti
Palkkapäivän siirto kasvattaa maksuvälin vuodenvaihteessa neljästä kuuteen viikoon.
Kuva: iStock

Oulun kaupungin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtyvät pitkäaikaiset määräaikaiset hoitajat saavat palkkansa 15. joulukuuta normaalisti. Sen jälkeisestä seuraavaa palkkaa he joutuvat odottamaan 31. tammikuuta asti. Tavallisen neljän viikon välin kasvaminen kuuteen johtuu siitä, että tämän ryhmän palkanmaksupäivä hyvinvointialueella on vastedes kuun lopussa.

Asiasta on sovittu jo viime toukokuussa. Ylen uutisen mukaan työnantajapuoli ja työntekijät ovat erimielisiä siitä, onko asiasta tiedotettu riittävästi. Määräaikaisia koskeva sopimus sinänsä mahdollistaa palkkapäivänsiirron.

”Näyttää siltä, että vaikka Oulun kaupunki on asiasta esihenkilöille tiedottanut, tieto ei ole tavoittanut kaikkia niitä, keitä se koskee”, sanoo Tehyn Oulun kaupungin päätoiminen pääluottamusmies Anna-Maija Taanila.

Kuinka montaa työntekijää kuuden viikon väli palkanmaksussa koskee, ei ole tietoa.

Hyvinvointialueen henkilöstöpäällikkö Mari Saari-Somero pitää valitettavana sitä, ettei jo keväällä julkistettu tieto ole tavoittanut kaikkia niitä, keitä se koskee. Hänen mukaansa palkanmaksupäivän muuttaminen yksittäisten Oulusta siirtyvien pitkäaikaisten määräaikaisten kohdalta tarkoittaisi sitä, että näiden yksittäisten henkilöiden maksupäiviä muuteltaisiin edestakaisin hyvinvointialueelle siirryttäessä vuoden alusta.

"Se vie tässä muutostilanteessa kohtuuttomasti resurssia ja vaarantaa palkanmaksun suuren enemmistön osalta. Meidän täytyy asettaa 19 000 henkilön etu yksilöiden edun edelle.”