Pääministeri: Kuntoutukseen satsaaminen nostettava keskusteluun

Pääministeri Antti Rinne puhui TSN:n neuvottelupäivillä torstaina sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta.

Kuvateksti
Pääministeri Antti Rinne TSN:n neuvottelupäivillä terveyskeskusten uudistamisesta. Kuva: Maija Joutjärvi

Suomen väki vanhenee ja syntyvyys laskee. Siinä kaksi asiaa, mitkä vaikuttavat tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden rahoittamiseen.

Pääministeri Antti Rinne totesi puheessaan, että kustannukset sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoittamiseksi nousevat.

– Hallituksella ei ole kustannusten leikkaustavoitteita, vaan tarkoituksena on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita ja toimintatapoja niin, että toiminta olisi mahdollisimman vaikuttavaa.

Rinne nosti esiin myös kuntoutuksen tarpeellisuuden. Pääministeri oli itse viime talvena kuntoutuksessa infarktin jälkeen syntyneen lihasheikkouden takia. Sitä kautta hän sai omakohtaista kokemusta ja tietoa kuntoutuksen tärkeydestä.

– Pitäisi uskaltaa keskustella siitä, miten paljon kannattaa satsata perusterveydenhuollon ennaltaehkäiseviin palveluihin ja kuntoutukseen. Kuntoutuksesta pitäisi tulla selkeästi osa sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuutta.

Hallituksella on myös ohjelma terveyskeskusten vahvistamiseksi.

– On tarkoitus kehittää laaja-alainen sosiaali- ja terveyskeskus, joka turvaa ihmisten hoitoon pääsyn ja palvelut paremmin kuin ne nykytilassa voidaan toteuttaa. Samalla vahvistetaan sosiaalipalvelujen asemaa uudistuksessa, jossa on liian kauan keskitytty pelkästään terveydenhuollon rakenteisiin, Rinne lupaa.

Uudistuksia varten tarvitaan yli 1 000 lääkäriä ja 4 400 uutta hoitajaa. Pääministeri muistutti, että 0,7:n hoitajamitoitus on tarkoitettu vain ja ainoastaan hoitohenkilökunnalle.

TSN:n neuvottelupäivät ovat 24.–25.10. Helsingissä. TSN on ERTOn, SuPerin ja Tehyn muodostama Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö. Neuvottelupäiville osallistui 170 luottamus- ja varaluottamusmiestä, joista 90 on tehyläistä.