Paikalliset erät nostivat palkkoja Kymenlaaksossa – ”Tästä on hyvä jatkaa”

Kymenlaakson hyvinvointialueella palkat nousivat järjestelyeristä sopimisen jälkeen esimerkiksi vaativissa sairaanhoitajan tehtävissä noin 240 euroa.

Kuvateksti
Sote-sopimuksessa on kohdentamisen perusteiksi määritelty esimerkiksi työvoimapula, palkkojen yhteensovittaminen, palkkausjärjestelmän uudistaminen ja palkkauksen kehittäminen.
Kuva: iStock

Kymenlaakson hyvinvointialueella on saatu sovittua siitä, miten kesäkuun paikalliset palkankorotuserät jaetaan. Päätoimisen pääluottamusmies Jaana Salovaaran mukaan sopimus syntyi aidosti neuvotellen ja lopputulos oli yksimielinen.

”Valmistelevat neuvottelut käynnistyivät jo huhtikuussa ja valmista tuli kesäkuun viimeinen päivä. Korotukset saatiin maksuun valtaosaltaan heinäkuun loppuun mennessä.”

Salovaara kertoo, että heti neuvottelutuloksen jälkeen asiasta lähti jäsenkirje jäsenille ja syksyllä asiasta järjestettäneen jäsenilta.

”Joillekin jäsenille on ollut yhä epäselvyyttä korotuksista. On luultu, että samat korotukset tulevat kaikille eikä ehkä ole ymmärretty, että kyseessä on useamman vuoden palkkaohjelma.”

Kymenlaakson hyvinvointialueella korotukset tulevat tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Esimerkiksi yhtenä isoimpana ammattiryhmänä olevat lähihoitajat saivat lähes 180 euron korotuksen kuukausipalkkoihin. Vaativissa sairaanhoitajan tehtävissä korotus on noin 240 euroa.

Korotuksia kohdennettiin myös toimintayksiköiden päälliköille ja sosiaalipalveluissa muun muassa sosionomeille.

”Nämä ratkaisut antavat hyvän mahdollisuuden kehittää palkkausjärjestelmää. Tästä on hyvä jatkaa.”

Neuvottelut sote-sopimuksen paikallisista eristä julkisen sektorin työpaikoilla ovat monin paikoin loppusuoralla. Kaikille kesäkuun alusta tullut yleiskorotus on suuruudeltaan 2,2 prosenttia.

Sen lisäksi paikallisesti sovittavat palkankorotuserät ovat hyvinvointialueilla 3,4 prosenttia ja kunnissa 1,9 prosenttia palkkasummasta. Paikallisten erien kohdentamisperusteiksi sote-sopimuksessa on sovittu esimerkiksi työvoimapula, palkkojen yhteensovittaminen, palkkausjärjestelmän uudistaminen ja palkkauksen kehittäminen.

Lue lisää

Paikalliset erät nostivat palkkoja Pohjanmaalla – neuvottelut muilla alueilla jatkuvat

Husin neuvottelut paikallisista eristä päättyneet – "Lisäpalkkaohjelma on lähtenyt Husissa hyvin käyntiin"