Perjantai ja 13. päivä – Suurin osa sote-alan työtapaturmista on liukastumisia

Sote-alalla tapaturmia sattuu, kun lipokas luistaa ja työntekijä kaatuu. Tapaturmat ovat lisääntyneet.

Kuvateksti
80 prosenttia vammaan johtavista tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-ajalla. Monesti ne ovat kaatumisia ja liukastumisia. Niitä ovat myös sote-alan yleisimmät työtapaturmat. Kuva: iStock

Sote-ala on työtapaturmien suhteen poikkeus. Muilla aloilla tapaturmat ovat vähenemään päin, mutta varsinkin yksityisellä sote-sektorilla tapaturmat ovat lisääntyneet.

Miksi niin, Tehyn työympäristöasiantuntija Kaija Ojanperä?

Olisiko niin, että teollisuudessa turvallisuuskulttuurilla on pitkät perinteet. Meillä siihen ei samalla tavalla panosteta.

Sote-alalla sattui viime vuonna lähes 13 000 tapaturmaa. Suurin osa tapaturmista on liukastumisia, kompastumisia ja kaatumisia. Tyypillistä on, että sairausloma kestää enintään kolme päivää.

– Myös sisällä reitit täytyy pitää selvinä, ettei lattialla ole esteitä tai nesteitä. Pimeä ja talven tulo tuo monia vaaramomentteja työmatkoihin. Nyt on aika ottaa heijastinhenkselit ja pitävät kengät käyttöön.

Tänään perjantaina 13. päivä vietetään Tapaturmapäivää. Sen tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmariskiä kotona, töissä ja liikenteessä.

Sote-alan tapaturmista kaatumisten jälkeen yleisimpiä ovat taakan nostamiseen liittyvät tapaturmat ja väkivalta.

Tee kikkailutesti Tapaturmapäivän nettisivulla.

Lue lisää:

Tehyn asiantuntija: Perehdytyksen ja siirtoergonomian avulla tapaturmat saadaan vähenemään

Arvaatko, miksi työmatka on vaarallisempi naisille?