Pirkanmaa aikoo vähentää 240 työntekijää

Työnantaja ei irtisano suoraa asiakas- ja potilastyötä tekeviä, mutta heille saatetaan tarjota uutta työtehtävää ja -paikkaa

Kuvateksti
Henkilöstömäärän vähennystarve pieneni neuvotteluissa alkuperäisestä viidestä sadasta 240:een. 
Kuva: Ari Korkala

Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstön työtehtävät ja -työpaikat saattavat muuttua palveluverkon uudistamisen myötä. Ketään suoraa asiakas- tai potilastyötä tekevää ei kuitenkaan suoraan irtisanota, eikä lomautuksia ole tulossa.  

Palveluverkon uudistamisesta ja säästötavoitteista käydyt yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa päättyivät erimielisinä.

Työnantaja ei luopunut 42 miljoonan euron säästötavoitteesta, mutta henkilöstömäärän vähennystarve pieneni neuvotteluissa alkuperäisestä viidestä sadasta 240:een. 

Hyvinvointialue pyrkii toteuttamaan vähennykset eläköitymisen kautta ja päättämällä määräaikaisia työsuhteita. Joitakin yksiköitä, vuodeosastoja ja sairaaloita lakkautetaan vuoden 2024 aikana. 

"Irtisanominen voi tulla eteen tehyläiselle, joka ei joko pysty tai halua vastaanottaa työnantajan tarjoamaan uutta työtä tai työtä toisessa toimipisteessä", sanoo Tehyn pääluottamusmies Atte Tahvola.

"Tilanne voi olla karu monelle, joka on ollut työssä lakkautettavassa toimipisteessä erityisesti kauempana kaupungeista."

Tahvolan mukaan kaikille ei ole mahdollista ottaa vastaan uutta työtä.

"Pidempi työmatka ja lastenhoidon järjestäminen uudelleen voivat olla monelle kynnyskysymys. Kyse voi olla myös siitä, että uudet työtehtävät eivät tunnu mielekkäiltä."

Palveluverkon uudistaminen näkyy myös tehyläisten lisääntyvänä kuormituksena toimipaikoissa, jotka säilyvät.

"Kun pienemmällä tekijämäärällä pyritään hoitamaan isompi määrä potilaita, kuormitus lisääntyy entisestään. Digitaaliset ja liikkuvat palvelut eivät poista lisääntyvää painetta kokonaan."

Jotkin työnantajan suunnitelmat on Tahvolan mielestä sinänsä toteuttamiskelpoisia, jos ne tehtäisiin rauhassa ja portaittain. 

"Nyt suunnitelmassa näkyy kova kiire."

Hyvinvointialue hakee säästöjä muun muassa palauttamalla asiakaspalveluja omaksi toiminnaksi, vähentämällä toimitiloja ja rutiinisiivousta sekä vähentämällä johto- ja asiantuntijatehtäviä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallitus käsittelee esityksiä 20. marraskuuta.