Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue aloittaa yt-neuvottelut – kohteena noin 3 500 henkilöä

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvottelut alkavat maanantaina 26. helmikuuta.

Kuvateksti
Valtioneuvosto edellyttää Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa vastineeksi myönteistä päätöksestä lainanottovaltuudesta. Valtiovarainministeriö seuraa ohjelman toteutumista.
Kuva: Vesa Turunen

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue käynnistää yhteistoimintaneuvottelut talous- ja tuottavuusohjelmansa henkilöstövaikutuksista.   

Neuvotteluissa tehyläisiä edustaa kahdeksan pääluottamusmiestä ja Tehyn paikallisen rakennemuutosryhmän puheenjohtaja Outi Puoskari. Puoskari ja neljä pääluottamusmiehistä istuvat niin sanotussa pääpöydässä. 

Ohjelmalla tavoitellaan noin 90 miljoonan euron säästöjä. Henkilöstön työnkuvat ja työntekopaikat voivat muuttua yksiköiden lakkauttamisten ja toiminnan muutosten myötä. 

"Työnantaja tavoittelee työssäkäyntialueiden laajennuksia ja henkilöstön liikkuvuuden lisäystä", Puoskari sanoo. 

Työnantajalle syntyy irtisanomisperuste, jos työntekijä ei ota vastaan uutta, hänen koulutustaan, ammattitaitoaan tai kokemustaan vastaavaa työtä. 

"Pääperiaate on se, että ketään ei irtisanota, mutta uuden työn vastaanottaminen ei ehkä houkuttele, jos työmatkaa alkaa olla toistasataa kilometriä. Välimatkat täällä ovat pitkiä."

Yhteistoimintamenettely kestää vähintään kuusi viikkoa.

Puoskari ei usko, että kuusi viikkoa riittää. 

"On tämä sen verran laaja kuvio. Aikataulu ja käsittelyjärjestys selviää maanantaina."