Porin palkanmaksun ongelmiin luvassa helpotusta syksyn kuluessa

Porin kaupunkia ovat pitkään vaivanneet palkanmaksun ongelmat. Nyt kaupunki ja Sarastia Oy ovat sopineet aikataulun, jossa käydään läpi palkanmaksuun liittyvät prosessit.

Kuvateksti
Palkanmaksussa on ollut takkuilua Porissa.
Kuva: i Stock

Viime vuodesta tutut, Porin kaupungin työntekijöiden palkanmaksuun liittyvät erinäiset ongelmat ovat jatkuneet pitkin tätä vuotta.

”Heinäkuun lopulla kymmeniä määräaikaisia työntekijöitä jäi ilman palkkaa, koska palkanmaksusta huolehtivalta Sarastia Oy:ltä oli jäänyt tekemättä näiden työntekijöiden työsopimusten sisäänotto järjestelmään”, sanoo kaupungin palvelussuhdepäällikkö Taru Smolander.

Sarastia Oy:n toimitusjohtaja Mika Kantola vastasi Tehy-lehdelle sähköpostitse, että Sarastia sai kesällä kaupungilta nopealla varoitusajalla suuren määrän kesätyöntekijöiden sopimuksia juuri ennen palkka-ajoja, eikä kaikkia sopimuksia ehditty ottaa vastaan ajoissa.

”Olemme pahoillamme tilanteesta. Tavallisesti Sarastialla on asiakkaiden kanssa sovitut aineistoaikataulut, jossa eräpäivän jälkeen saapuneet sopimukset menevät automaattisesti seuraavaan maksupäivään. Sovimme Porin kaupungin kanssa aineistoaikataulusta, jotta jatkossa sopimukset ehtivät ajoissa järjestelmään ja palkat maksun ajallaan”, toimitusjohtaja kirjoittaa.

Tehyn päätoiminen pääluottamusmies Tanja Jussila kertoo, että ongelmia on yhtenään.

”Kaupungin henkilöstöhallinto, luottamusmiehet ja esihenkilöt saavat tehdä valtavasti töitä ongelmien selvittämisessä. Ongelmia on koko ajan erinäisistä syistä.”

Keväällä epäselvyyttä aiheutti esimerkiksi koronarokotuksiin liittyvä paikallinen sopimus, jonka seurauksena palkkaa maksettiin monelle liikaa.

”Varsinainen sotku syntyi takaisinperinnästä, kun sitä tehtiin liian rankalla kädellä. Nyt tämä asia on saatu hoidettua”, sanoo Jussila.

Sarastian Kantolan mukaan kevään liikamaksut johtuivat Porin kaupungin toiminnasta, joten asiaa pitäisi kysyä kaupungin edustajilta.

 Porin Smolander katsoo, että suurimmat syyt palkanmaksun ongelmiin löytyvät Sarastiasta.

”Siellä on resurssi- ja osaamisvajetta, joka johtuu henkilöstövaihtuvuudesta. Palkanlaskenta vaatii vahvaa osaamista, jolloin esimerkiksi paikalliset sopimukset pitää hallita.”

Tähän Sarastian toimitusjohtaja reagoi sähköpostitse näin:

"Henkilöstön vaihtuvuus haastaa Sarastiaa, kuten muitakin työnantajia. Huolehdimme henkilöstömme osaamisesta. Paikalliset sopimukset pitää ottaa haltuun, mutta meillä on paljon osaamista kunta-alan työehtosopimuksista, joka antaa hyvän pohjan.”

Smolander on toiveikas tämän syksyn suhteen. Kaupunki ja Sarastia ovat sopineet aikataulun, jossa käydään läpi palkanmaksuun liittyvät prosessit.

”Se antaa mahdollisuuden päästä välittömiin, tiiviisiin yhteistyösuhteisiin. Palkanmaksu on työnantajan tärkein velvoite.”

Sarastia Oy työllistää runsaat 800 kuntien, kuntayhtymien ja maakuntien talous- ja henkilöstöhallinnon työntekijää. Lisäksi konserni tuottaa vuodessa noin 700 henkilötyövuoden verran sijaispalveluita etupäässä terveydenhuollon organisaatioille. Sarastian omistajina on noin 240 suomalaista kuntaa ja muuta julkista organisaatiota, ja sillä on 19 toimipaikkaa valtakunnallisesti.