Punainen liha lisää riskiä kuolla ennen aikojaan

Kala- ja kasvisruoka näyttäisivät pitävän parhaiten terveenä.

Kuvateksti
Terveellisen ruokavalion perusta löytyy pyramidin alaosista. Kuva Jari Lifländer.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on erittäin hyvä keino pienentää riskiä sairastua moniin elinikää lyhentäviin sairauksiin. Vastaavasti syömällä epäterveellisiä ruokia elinikäänsä voi helposti lyhentää. Tämän osoittaa tuore tutkimustulos, joka on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Tulokset vahvistavat entisestään tutkimusnäyttöä ruokavalion keskeisestä osasta ihmisen terveydessä. Nykyisellään arviolta 70 prosenttia kuolemista johtuu kroonisista sairauksista, joiden kehittymisessä ja ehkäisyssä ruokavaliolla ja elintavoilla on suuri merkitys.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 200 aikaisemman tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin. Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat, mutta yhdessä tulokset viittasivat vahvasti varsinkin kasvis- ja kalapainotteisen ruokavalion hyötyihin. Tutkimuksen seurannan aikana riski menehtyä pieneni, mitä enemmän ruokavaliossa oli kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja kalaa.

Kuolleisuus suureni mitä enemmän ruokavaliossa oli punaista lihaa ja varsinkin makkaraa ja muita teollisia lihavalmisteita. Myös sokerilla makeutettujen virvoitusjuomien säännöllinen ja runsas nauttiminen liittyi suurentuneeseen riskiin menehtyä.

Tutkijat arvioivat, että noudattamalla optimaalista ruokavaliota riski menehtyä tutkimusten seurantojen aikana oli jopa 80 prosenttia pienempi verrattuna epäterveellisimmin syöviin.

Uutispalvelu Duodecim