Riitauta työaikasaatavasi ajoissa – korkein oikeus muutti aikarajaa

Viivyttely työaikaan liittyvien saatavien kanssa voi olla kohtalokasta.

Kuvateksti
Työaikalaki ei anna mahdollisuutta katkaista vanhentumisaikaa, vaan kanne on nyt nostettava kahdessa vuodessa. Kuva: iStock

Työaikaan liittyvät saatavat on vastedes riitautettava kahden vuoden kuluessa, kun aikaisemmin aikaa oli viisi vuotta. Työntekijä ei myöskään enää pysty katkaisemaan vanhentumisaikaa. Aiemmin vanhentumisaika keskeytyi, jos työntekijä pyysi saataviaan esimerkiksi sähköpostilla. Työaikaan liittyvät saatavat ovat esimerkiksi ylityökorvauksia sekä ilta- ja pyhälisiä. 

Muutos johtuu tuomiosta, jossa korkein oikeus otti kantaa SOS-lapsikylävanhempien työaikaan. Oikeus linjasi, että työaikaan liittyvät saatavat vanhenevat työaikalain mukaisesti eli kahdessa vuodessa siinäkin tapauksessa, että ne perustuisivat työehtosopimukseen.

– Ennen vuotta 2016 syntyneet työaikasaatavat on uuden linjauksen myötä jo menetetty, sanoo Tehyn lakimies Matias Nyman

Saatavia pääsee Nyman mukaan syntymään siksi, että työntekijät ovat huonosti perillä siitä, mistä osista palkka muodostuu. Jotkin työnantajat käyttävät tietämättömyyttä hyväkseen eivätkä maksa esimerkiksi ylityökorvauksia muuten kuin silloin, kun työntekijä niitä erikseen ymmärtää vaatia. Nyman kehottaa ottamaan pikimmiten yhteyttä luottamusmieheen, jos saatavia on. 

– Saatavia kertyy myös siksi, että työntekijä ei halua nostaa kannetta työsuhteen aikana, vaan odottaa työsuhteen päättymistä.

Kahden vuoden vanhentumisaika koskee vain työaikaan liittyviä saatavia.

– Työsuhteen päätyttyä kanne on kuitenkin muidenkin saatavien osalta nostettava kahden vuoden sisään työsuhteen päättymisestä tai saatavat menettää.

Aiempi viiden vuoden käytäntö perustui työtuomioistuimen linjaukseen, jota korkein oikeus voi ennakkopäätöksiä antavana tuomioistuimena muuttaa.