Röntgenhoitajat saavat oikeuden tulkita kuvia

Radiologi voi tulevaisuudessa käyttää työaikansa nykyistä vaikeampiin tehtäviin.

Kuvateksti
Tulevaisuudessa röntgenhoitajat voivat lisäkoulutuksen jälkeen tulkita natiiviröntgenkuvia. Kuva Kaisa Sirén

Röntgenhoitajat voivat antaa tulevaisuudessa lausuntoja raajojen natiiviröntgenkuvista.

Toimintatapa on ollut Isossa-Britanniassa käytössä jo pitkään. Myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa toimii lisäkoulutuksen saaneita röntgenhoitajia.

Suomessa on suunnitteilla ylempi ammattikorkeakoulututkinto, jonka suorittanut röntgenhoitaja osaa laatia kliinisen raportin.

Kaksi suomalaista röntgenhoitajaa lähtee Canterburyn yliopistoon Isoon-Britanniaan koulutukseen, jonka kokonaiskesto on puolitoista vuotta. Sen päätteeksi heillä on ammattitaito havaita raajojen natiiviröntgenkuvista poikkeamia ja laatia kuvista kliininen raportti.

Tarkoitus on vapauttaa radiologien työaikaa vaativien magneetti- ja tietokonetomografiakuvien tulkitsemiseen sekä nopeuttaa kuvien tulkintaketjua sekä lisätä potilasturvallisuutta. Tulkintaketjussa on Suomen Röntgenhoitajaliiton toiminnanjohtaja Päivi Woodin mukaan tällä hetkellä kohtia, jotka voivat pettää.

Kliinikolta saattaa jäädä vaikeasti havaittava murtuma huomaamatta esimerkiksi liian heikon monitorin vuoksi. Lausuntojen saaminen voi myös kestää esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä pisimillään 72 tuntia. Ostopalveluna lausunnon saaminen voi kestää jopa neljä viikkoa.

– Kuvantaminen on kehittynyt teknisesti niin nopeasti, että radiologien pitää voida keskittyä vaativien kuvien tulkintaan, Wood sanoo.

Wood vertaa röntgenhoitajien uutta pätevyyttä sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeuteen sekä sonografian erikoistumisopintoihin, joita voivat suorittaa kätilöt, sairaan- ja terveydenhoitajat sekä röntgenhoitajat.

– Toimenkuvan laajentuminen tulevaisuudessa asettaa sekä sisällöllisiä että  rakenteellisia vaatimuksia röntgenhoitajan peruskoulutukselle.

Röntgenhoitajan oikeus lausua natiiviröntgenkuvista nousi esiin säteilylain kokonaisuusuudistuksen yhteydessä. Lakiehdotus lähtee lausuntokierrokselle elokuussa.

Suomen Röntgenhoitajaliitto järjestää elokuun 23. päivä Tulevaisuuden röntgenhoitaja -seminaarin. Siellä käsitellään muun muassa lakiuudistuksen tuomia muutoksia.