Ruotsin hoitoalan ammattiliitto jätti lakkovaroituksen – 2 000 hoitajaa menossa lakkoon

Ruotsin hoitajien ammattiliitto Vårdförbundet vaatii lyhyempää työaikaa työssä jaksamisen tueksi. Vaatimuksensa toteutumisen vauhdittamiseksi se on valmis aloittamaan lakon 4. kesäkuuta.

Kuvateksti
Sineva Ribeiron johtama Värdförbundet on valmis lakon avulla ajamaan hoitajille lyhyempää työaikaa.
Kuva: Ulf Huett

Vårdförbundet, Ruotsin hoitoalan ammattiliitto, on tänään jättänyt lakkovaroituksen. Liiton tiedotteen mukaan lakko koskisi noin 2 000 sairaanhoitajaa, kätilöä, bioanalyytikkoa ja röntgenhoitajaa. Toteutuessaan lakko alkaisi 2. kesäkuuta klo 11 (Ruotsin aikaa).

Samalla jatkuu yli 68 000 alan ammattilaista koskeva ylityökielto.

Vårdförbundetin puheenjohtaja Sinerva Ribeiro ei näe muuta vaihtoehtoa kuin laajentaa työtaistelutoimia, jotta liiton ajamat tavoitteet parempien työehtojen puolesta voivat toteutua.

”Annamme lakkovaroituksen, sillä olemme tosissamme pelastamassa hoitotyötä. Jäsenten pitää saada lyhyempi työaika, jotta he jaksavat työelämässä. Jäsenten ja kansalaisten vahvasta tuesta oikeutettuja vaatimuksiamme kohtaan, kuntia ja alueita edustavat työnantajajärjestöt SKR ja Sorbona ovat kerta toisensa jälkeen ilmoittaneet, ettei niillä ole neuvotteluoikeutta.”

Lakkovaroitus koskee viittä aluetta ja maakuntaa, jotka ovat Tukholma, Länsi-Götanmaa, Itä-Götanmaa, Skåne ja Vesterbotten.

Vårdförbundet on ilmoittanut toimivansa niin, ettei kenenkään henki vaarannu ja sairauden hoidon jatkuvuuden turvaavat toimet, kuten syöpähoidot, on rajattu pois lakosta. Psykiatrian yksiköt ja lapsia hoitavat yksiköt ovat lakon ulkopuolella.

25. huhtikuuta lähtien voimassa on ollut 63 000 Vårdförbundetin jäsentä koskeva yli- ja lisätyökielto sekä uusien työsuhteiden solmimista koskeva kielto. 20. toukokuuta tähän joukkoon liittyi 5 000 kunnissa työskentelevää jäsentä lisää.

Uusien työsuhteiden solmimista koskeva kielto puretaan osittain 4. kesäkuuta ja purku koskee alueita sekä Södersjukhusetia ja Danderyds sjukhusetia.

”Tällä mahdollistamme, että kesäkuussa valmistuvat sairaanhoitajat, kätilöt, bioanalyytikot ja röntgenhoitajat saavat ammatinharjoittamislupansa”, Ribeiro sanoo.