Ruuhkautunut Pitkäniemen sairaala kanteli itsestään aville – ”Hoitajapula on suuri, mutta työnantaja heikensi joustamisesta maksettavia korvauksia”, kertoo pääluottamusmies

Aluehallintovirasto vaatii Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä selvitystä Pitkäniemen tilanteesta marraskuun loppuun mennessä.

Kuvateksti
Pitkäniemen sairaalassa hoidetaan äkillisiä ja vakavia mielenterveyden häiriöitä kuten psykooseja, skitsofreniaa ja syömishäiriöitä.
Kuva: Sixten Johansson / Lehtikuva

Pitkäniemen psykiatrinen sairaala Nokialla on ruuhkautunut pahoin. Aikuispsykiatrian potilaita yöpyy tilanpuutteen vuoksi jopa eristyshuoneissa patjoilla ja aulan tuoleilla. Potilaat ovat myös entistä vaikeahoitoisempia. Samaan aikaan hoitajista on huutava pula. Sairaala teki itse itsestään ilmoituksen aluehallintovirastolle (avi) lokakuun lopussa.

”Tilanne Pitkäniemessä on mennyt vuosi vuodelta huonompaan. Tiukkaa on ollut pitkään”, sanoo pääluottamusmies Atte Tahvola.

Sairaalan yleissairaalapsykiatrian osasto on ollut puoli vuotta kiinni hoitajapulan vuoksi. Sulkua jatkettiin hiljan vuodella. Muutamalla muulla osastolla on vähennetty paikkoja samasta syystä. Tahvolan mukaan sairaalasta puuttuu 20–30 hoitajaa, eikä toivoa paremmasta ole näköpiirissä. Potilaita on jatkuvasti ylipaikoilla, koska paine kohdistuu avoinna oleville osastoille.

”Ylempi taho tietää toimialueen tilanteen, mutta mitään ei ole tehty. Päinvastoin. Olemme ehdottaneet rekrylisää, mutta se on tyrmätty. Sairaanhoitopiiri myös päätti heikentää aiemmin sovittuja joustamisesta maksettavia korvauksia neuvottelematta asiasta hoitohenkilöstön edustajien kanssa.”

Avi pyytää Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä selvitystä sairaalan tilanteesta marraskuun loppuun mennessä. Se tahtoo nähdä muun muassa tehdyt HaiPro-ilmoitukset, jotka tehdään vaaratapahtumista.

Avi arvioi, että kyseessä voi olla laiminlyönti mielenterveyslain, terveydenhuoltolain ja potilaslain mukaisissa toimissa. Se on ottanut Pitkäniemen sairaalan aikuispsykiatrian osastojen henkilöresurssit ja potilasturvallisuuden selvitettäväkseen terveydenhuollon valvonta-asiana.

”Jos lakeja halutaan noudattaa, työnantajan ja päättäjien on hyväksyttävä, että tilanteen ratkaiseminen vaatii rahaa. Lääkärejä houkutellaan rahalla, mutta jostain syystä hoitajien kohdalla näin ei tehdä”, Tahvola toteaa.

Sairaalan tekemän ilmoituksen lisäksi avi on saanut 21.4.–1.10. yhteensä 124 Pitkäniemen psykiatrisia osastoja koskevaa potilasturvallisuusilmoitusta.

Ilmoituksissa näkyy hoitajapula. Potilaiden hoito on voinut jäädä riittämättömäksi tai sitä ei ole voitu tehdä ajallaan tai ollenkaan. Resurssivajeen vuoksi on jouduttu käyttämään normaalia enemmän huone-eristystä, kiinnipitoja ja tahdonvastaista lääkitystä.