Sairaanhoitajat voittivat palkkakiistan Kiteellä

Tehy voitti käräjäoikeudessa 13 tehyläistä sairaanhoitajaa koskeneen palkkakiistan.

Kuvateksti
Kiteellä on kiistelty sairaanhoitajien palkoista. Kuva iStock

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on antanut tuomion liikkeenluovutuksen vaikutuksesta palkkoihin. Ratkaisun perusteella samasta työstä pitää maksaa samaa palkkaa. Päätös koskee 13 tehyläistä sairaanhoitajaa Kiteellä.

Riidan taustalla oli viiden kunnan yhdistyminen Kiteen kaupunkiin vuoden 2009 alussa. Tuolloin todettiin, että kaikki sairaanhoitajat tekevät Kiteen kaupungin palveluksessa yhtä vaativaa työtä. Palkoissa oli kuitenkin eroa enimmillään noin 170 euroa.

Paikallisesti sovittiin, että palkat harmonisoidaan kolmessa vuodessa, mutta lopputuloksesta tai tavasta ei sovittu tarkemmin. Kun kolme vuotta oli kulunut, työnantaja ilmoitti, että harmonisointiaika päättyi. Kuukausipalkoissa oli edelleen hieman alle sadan euron ero.

– Korkein palkka oli jonkin verran alle valtakunnallisen sairaanhoitajan keskimääräisen tehtäväkohtaisen palkan, kertoo Tehyn lakimies Matias Nyman.

Tehyn ammattiosasto yritti neuvotella vielä työnantajan kanssa. Koska asiasta ei päästy paikallisesti sopuun, Tehy vei jutun keskusneuvotteluihin. Kun tämäkään ei tuottanut tulosta, Tehy haastoi Kiteen kaupungin käräjäoikeuteen. Kanteen perusteluna oli työsopimuslain kohta tasapuolisesta kohtelusta. Tehy vaati, että palkat tasataan takautuvasti vuoden 2012 alusta lukien.

Käräjäoikeuden mukaan palkkaeroille oli alun perin hyväksyttävä syy, mutta ne olisi pitänyt poistaa kohtuullisessa ajassa. Oikeus hyväksyi kanteen kaikilta osin ja katsoi, että Tehyn vaatimus palkkaerojen poistamisajasta oli ”oikeutettu ja jopa oikeuskäytäntöä lievempi”.

– Tämä tarkoittaa, että palkkatasaukselle olisi perusteet vieläkin pidemmältä ajalta.

Jos Kiteen kaupunki valittaa päätöksestä hovioikeuteen, sen tuomio saataisiin aikaisintaan ensi keväänä.