"Sinulla on tuo ikä, etkä kuulu tulevaisuuden suunnitelmiin" – Vetrea syyllistyi ikäsyrjintään

Tehyläinen fysioterapeutti sai käräjäoikeudessa hyvitystä ja korvausta ikäsyrjinnästä ja yhteistoimintalain rikkomisesta yhteensä lähes 44 000 euroa.

Kuvateksti
Fysioterapeutti oli valikoitunut irtisanottavaksi ikänsä perusteella. Kuvituskuva.
Kuva: Harri Nurminen

Vetrea Terveys oy irtisanoi yrityksessä yli 30 vuotta työskennelleen 58-vuotiaan fysioterapeutin tuotannollisin ja taloudellisin perustein vuonna 2018. 

Yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen työnantaja sanoi irti 17 työntekijää, joista fysioterapeutteja oli neljä. Kanteen nostanut oli heistä vanhin.

Fysioterapeutti oli irtisanomisen yhteydessä kysynyt, miksi juuri hänet sanotaan irti.

Toinen työnantajan edustaja oli vedonnut "eläkeiän saavutettavuuteen".

Toinen oli kommentoinut: "Sinulla on tuo ikä, etkä kuulu tulevaisuuden suunnitelmiimme."

Oikeudessa molemmat kiistivät puheensa, mutta paikalla ollut tehyläinen luottamusmies vahvisti sanotun. 

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan fysioterapeutti oli valikoitunut irtisanottavaksi ikänsä perusteella, mikä on yhdenvertaisuuslain vastaista. 

Irtisanomisperuste sinänsä oli olemassa, koska työ oli olennaisesti ja pysyvästi vähentynyt.

"Työnantaja valikoi irtisanottavan syrjivällä perusteella, joten työnantajalla ei ollut työsopimuslain edellyttämää asiallista ja painavaa syytä päättää työsuhdetta", sanoo Tehyn juristi Ilkka Wennberg. Hän avusti fysioterapeuttia oikeudessa. 

Käräjäoikeuden mukaan ikäsyrjinnästä todisti se, että vastaavaa pitkää työkokemusta ja täydennyskoulutusta ei ollut muilla työntekijöillä. Fysioterapeuttia oli lisäksi pidetty luotettavana ja hyvänä työntekijänä. 

Käräjäoikeus määräsi Vetrean maksamaan fysioterapeutille korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä noin 29 000 euroa sekä yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 10 000 euroa.

Yhteistoimintalain mukaista hyvitystä fysioterapeutti saa Vetrealta 5 000 euroa. Hyvityksen perusteena on se, että irtisanomisjärjestystä ei käsitelty yhteistoimintaneuvotteluissa. 

Vetrea maksaa myös fysioterapeutin oikeudenkäyntikulut. 

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Vetrea oy:n kuntoutustoiminta kuuluu nykyään Live-säätiöön. 

11.2. klo 11.22 lisätty tieto Vetrea oy:n nykyisestä tilanteesta.