STTK:n Antti Palola: Laillista työtaistelua ei saa vesittää poikkeuslainsäädännöllä

”Hoitoalan lakko on täysin laillinen”, STTK:n puheenjohtaja muistuttaa.

Kuvateksti
Tehy ja SuPer järjestivät mielenosoituksia perjantaina lakon alkaessa useilla paikkakunnilla.
Kuva: Matias Honkamaa

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt potilasturvallisuuslain valmistelun ja pyrkii antamaan esityksen siitä valtioneuvostolle mahdollisimman pian. Lain avulla voitaisiin määrätä lakossa olevia ihmisiä töihin ”suojelutyötä täydentäviin välttämättömiin velvoitteisiin”.  

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola tuomitsee yritykset vesittää laillista lakko-oikeutta pikalainsäädännöllä.

”Työtaisteluoikeus on Suomessa vahvasti lailla suojeltu. Hoitoalan lakko on täysin laillinen, ja alan liitot ovat luvanneet tehdä vapaaehtoista suojelutyötä lakon aikana tavoitteenaan, että kenenkään henki ja terveys eivät vaarannu. Poliittisen päätöksentekijän ei pidä vesittää lakkoa lainsäädännöllä", Palola toteaa.

STTK:n puheenjohtajan mielestä työnantajapuolella ei ole suhtauduttu neuvotteluprosessiin ja tiedossa olleeseen työtaisteluun riittävällä vakavuudella.

Tehy ja SuPer hylkäsivät valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen keskiviikkona. Lakonuhkaa oli soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla yli kolme viikkoa. Sinne päädyttiin, kun Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti työehtosopimusneuvottelut.

STTK muistuttaa, että suojelutyövoiman määrästä ja laadusta on neuvoteltu paikallisesti sairaanhoitopiirien kanssa.

"Tästä huolimatta työnantajat eivät aloittaneet varautumista heti siinä vaiheessa, kun työtaisteluilmoitus jätettiin tai senkään jälkeen, kun lakon alkamista työ- ja elinkeinoministeriön toimesta siirrettiin kahdella viikolla", STTK:n tiedotteessa todetaan.

Perjantaina alkaneen lakon piirissä on 25 000 hoitajaa.


Seuraa neuvottelukierrosta.
Päivitä yhteystietosi asiointipalvelussa.