Suomen tehohoito kestäisi pitkäaikaista poikkeustilannetta heikosti – syynä pula tehohoitajista

Suomeen tarvitaan 315 uutta tehohoitajan vakanssia lisää, jotta tehohoito selviäisi poikkeustilanteista, linjaa ministeriön asettama työryhmä. "Ajatus on valtavan hyvä, mutta mistä tulijat", kysyy Tehyn työelämäasiantuntija Tiina Vartiainen.

Kuvateksti
Tiloja ja laitteita riittää, mutta tehohoitajista on Suomessa pula. Yksi tehohoitopaikka vaatii noin 5–6 sairaanhoitajan työpanoksen.
Kuva: Jaakko Martikainen

Suomen tehohoitokapasiteetti pärjäisi pitkässä poikkeustilanteessa heikosti. Muuta toimintaa pitäisi vähentää huomattavasti, jotta tilanteessa selvittäisiin. Näin kertoo tuore raportti.

Suomessa oli viime elo–syyskuussa aikuisille ja lapsille 392 tehohoitopaikkaa, mutta käytössä niistä oli vain 290, koska koulutettuja tehohoitajia ei ole tarpeeksi. Valvontapaikkoja oli yhteensä 407, joista käytössä oli 328.

Tehohoidon tilaa selvitti sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä. Ryhmä suosittelee, että tehohoitajien vakansseja perustetaan 315 lisää. Näin saataisiin tarpeen vaatiessa 70 potilaspaikkaa. Kustannuksia tulisi 20,5 miljoonaa euroa. Raportti suosittaa lisärahan antamista hyvinvointialueille.

Uudet tehohoitajat työskentelisivät eräänlaisena reservinä esimerkiksi koulutustehtävissä, valvontahoidossa, päivystysalueella ja heräämöissä, mutta tosipaikan tullen teholla.

"Ajatus on valtavan hyvä, mutta mistä tulijat? Ensin pitäisi saada nykyiset paikat täyteen, kuten raportissa todetaankin", sanoo työelämäasiantuntija Tiina Vartiainen Tehystä.

Tehy ehdottaa lääkkeiksi tehohoitajapulaan, että erikoisosaaminen näkyy palkassa ja työoloja parannetaan. Esimerkiksi perehdyttämiseen pitää riittää aikaa ja johtamisen olla kunnossa.

"Suuntauksena on, että osastot ovat entistä isompia. Osastonhoitajalla on merkittävä rooli osaamisen varmistamisessa ja resurssien turvaamisessa. Alaisten määrän olisi pysyttävä kohtuullisena."

Raportissa suositellaan tehohoitajille erikoistumiskoulutusta. Saman puolesta on puhunut myös Tehy.

"Koulutuksessa pitäisi olla kansallisesti sovitut sisällöt, että opetus olisi tasalaatuista", Vartiainen toteaa.

Raportissa korostetaan, että teho-osastoilla on oltava joustoa yllättäviä tilanteita kuten suuronnettomuuksia ja epidemioita varten. Koronapotilaita oli tehohoidossa samanaikaisesti enimmillään 83. Tämä aiheutti voimakkaita supistuksia sairaaloiden muuhun toimintaan.

Raportin mukaan lasten tehohoidon huoltovarmuus ei ole kansallisesti riittävällä tasolla turvattu. Lasten teho-osasto Uudessa lastensairaalassa on ajautunut hoitajapulan vuoksi merkittäviin vaikeuksiin.

Lue lisää: Tehyn lausunto strategiaan tehohoidon ja tehovalvontahoidon riittävyyden varmistamiseksi

Blogi: Tehohoitajan jatkuva kouluttautuminen ei näy tilipussissa