Tanskassa lähes 150 tehohoitajaa irtisanoutunut pandemian aikana

Tanskassa tehohoidon saatavuus on heikentynyt koronan aikana. Tehohoidon paikoista on suljettu neljännes ja miltei joka kymmenes tehohoitaja on irtisanoutunut.

Kuvateksti
Tanskassa tehohoitajien määrä on laskussa.
Kuva: iStock

Tanskassa tehohoitajien irtisanoutuminen työstään jatkuu. Kun vuonna 2020 tehohoidon erityiskoulutuksen saaneiden sairaanhoitajien määrä oli 1 918, niin viime vuonna se laski 1 774:ään. Vähennystä on 144 tehohoitajaa.

”Trendi on jo ollut pitkään nähtävissä ja koronan aiheuttama pandemia on kiihdyttänyt vauhtia”, sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Tanskan hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Magnus Heunicke kutsuttiin viime viikolla maan parlamentin sote-valiokuntaan selvittämään, miksi tehohoitopaikkojen määrä on pudonnut 400:sta 310:een viimeisten kymmenen kuukauden aikana. Vuoden 2021 joulukuussa paikoista vain 10 oli vapaana.

Ministeri ei osannut antaa tyhjentäviä vastauksia. Tanskan sairaanhoitajaliitto on vaatinut pikaisia toimia tilanteen korjaamiseksi. Ammattiliiton varapuheenjohtaja Dorthe Boe Danbjørg vaatii blogikirjoituksessaan palkkauksen ja työolojen laittamista kuntoon, jotta alan veto- ja pitovoimaa saadaan parannettua.

Tanskan sairaanhoitajaliitto lakkoili viime kesänä parempien työehtojen puolesta. Maan hallitus ajoi parlamentissa läpi lain, jolla lakko lopetettiin ja hoitajat pakotettiin sopimukseen.