Tays nosti hälytysrahaa

Hälytysraha nousi Taysissa 105 euroon.

Kuvateksti
Taysissa palkka ei paikallisen sopimuksen ansiosta alene, jos työntekijä joudutaan koronaan liittyvien muutosten vuoksi siirtämään vähemmän vaativiin tehtäviin. Kuva: Ari Korkala

Tehy ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ovat sopineet 105 euron hälytysrahasta ja muista joustokorvauksista. Uusi sopimus on voimassa joulun ja vuodenvaihteen yli tammikuun 16. päivään asti. 

Paikallisesti on hälytysrahan lisäksi sovittu vuoronvaihto- ja vuoronjatkokorvauksista, useamman vuoron vaihdosta maksettavasta korvauksesta sekä ylimääräisen vuoron tekemisestä maksettavasta korvauksesta. Kertakorvauksen lisäksi työntekijälle maksetaan normaalit ylityökorvaukset. 

Kesällä sairaanhoitopiirissä sovittiin koronan varalta vuosiloman keskeyttämisen tai perumisen vuoksi maksettavasta korvauksesta. Korvaukselle oli Tehyn pääluottamusmiehen Atte Tahvolan mukaan tarvetta.

"Onneksi sitä ei kuitenkaan hirveän paljon jouduttu käyttämään."

Korvaus säilyy uudessa sopimuksessa.

Samoin säilyy käytäntö siitä, että työntekijän palkka ei laske, jos hänet koronaan liittyvien toiminnallisten muutosten takia siirretään vähemmän vaativiin tehtäviin. 

Sote-sopimuksen ja KVTES:n mukaan työnantajalla on oikeus kahdeksan viikon kuluttua laskea työntekijän palkkaa, jos uudet tehtävät ovat vähemmän vaativia kuin varsinainen työ.

"Olemme paikallisesti sopineet, että palkka ei näissä tilanteissa alene."

Tahvolan mukaan työntekijät ovat niin väsyneitä ja rasittuneita, että joustokyky alkaa olla vähissä. 

"Korvaukset tuskin tässä tilanteessa merkittävästi lisäävät joustohalua, mutta ne saattavat estää tilannetta heikkenemästä entisestään."