Tehohoitoa peliteknologian avulla

Suomen ensimmäisiä yhden hengen tehohoitohuoneita suunniteltiin virtuaalitilojen avulla.

Kuvateksti
Virtuaalitilan ja pelin avulla on kerätty henkilöstöltä tehohoitotilojen kehittämisideoita. Kuva Jääskeläinen Oy

Seinäjoen keskussairaalan uuteen tehohoito- ja valvontayksikköön tulee 24 yhden hengen potilashuonetta. Ne otetaan käyttöön 2018.  Suomessa ei toistaiseksi ole teho-osastoa, jossa on yhden hengen huoneita. 

Kehitystyön lähtökohtana ovat hoitohenkilöstön kokemukset ja näkemykset. Suunnittelussa on hyödynnetty muun muassa luonnollisessa koossa olevia virtuaalitiloja, joissa hoitohenkilöstö on voinut kokea vuorovaikutteisia hoitotilanteita uusissa työtiloissa. VTT Oy kehitti myös älypuhelimessa ja tabletissa toimivan pelin. 

Virtuaalitilan ja pelin avulla on kerätty henkilöstöltä kehittämisideoita.

– Perinteisessä työympäristössä voi huikata työkaverille, kun tarvitsee apua. Yhden hengen huoneessa on oltava toimiva kutsujärjestelmä, sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin suunnittelukoordinaattori Tiina Yli-Karhu

Sairaanhoitajat kommentoivat myös huoneiden kalustusta ja varusteita sekä työnjakoa.

– Kaikki tarvittava on oltava käden ulottuvilla.

 

– Toiminta on kustannustehokkaampaa ja laadukkaampaa, kun potilaat, laitteet ja hoitohenkilökunta keskitetään yhteen paikkaan, sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin teho-osaston ylilääkäri Kari Saarinen.

Seinäjoen tehohoito- ja tehovalvontaosaston suunnittelumalli on kehitetty EVICURES-hankkeessa. Hanke hyödynsi VTT Oy:n tutkimusta näyttöön perustuvasta suunnittelusta. 

Hankkeen alkaessa vuonna 2014 selvitettiin arkkitehtuuria, sisäolosuhteita, kestävyyttä, toimivuutta, turvallisuutta, esteettömyyttä ja käytettävyyttä henkilökunnalle ja potilaille tehdyssä kyselyssä. 


Kuva ja kuvateksti vaihdettu 24.5. klo 8.12.