Tehy ja SuPer jättivät lakkovaroituksen – lakon piirissä 25 000 hoitajaa kuudessa sairaanhoitopiirissä

Liitot haluavat vihdoin ratkaisun sote-alan kriisiin.

Kuvateksti
Pelastusohjelma nostaisi sote-henkilöstön palkkoja 3,6 prosenttia vuosittain viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.
Kuva: Pasi Leino

Tehy ja SuPer jättivät tänään lakkovaroituksen kuuteen sairaanhoitopiiriin. Niiden lisäksi lakko koskee sairaanhoitopiirien omistuksessa ja niiden kanssa läheistä yhteistyötä tekeviä yhtiöitä ja osuuskuntia. 

Lakko kestää kaksi viikkoa. Se alkaa perjantaina 18.3.2022 klo 6 ja päättyy perjantaina 1.4.2022 klo 6. Työ- ja elinkeinoministeriö voi siirtää lakkoa 14 vuorokaudella.

Sote-kriisi on liittojen tiedotteen mukaan ratkaistava tällä neuvottelukierroksella. 

Liitot ovat esittäneet ratkaisuksi pelastusohjelmaa. Se nostaisi sote-henkilöstön palkkoja 3,6 prosenttia vuosittain viiden vuoden ajan tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi. 

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan hoitajapula estää terveydenhuollon kantokyvyn vahvistamisen. 

– Haemme hoitajapulaan ratkaisua sote-alan pelastusohjelman avulla työmarkkinapöydässä, mutta
ratkaisuista ei ole päästy kunnolla edes keskustelemaan neuvotteluissa.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti kuntasektorin sopimusneuvottelut maanantaina. 

Lakkovaroitus koskee Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin ja Uudenmaan, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin palveluksessa olevia. 

Kysteri-liikelaitos ja Keski-Suomen seututerveyskeskus ovat lakon ulkopuolella. 

Lakko koskee myös Järvi-Suomen Terveys oy:tä, Docta oy:tä, Tervia Osaajat oy:tä, Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskuntaa sekä Seure Henkilöstöpalvelut oy:n ja Sarastia Rekry oy:n terveydenhuoltoalan työtehtäviä, joita suoritetaan lakossa olevissa työpaikoissa.

Tehyn hallitus on päättänyt maksaa lakossa oleville tehyläisille lakkoavustusta 140 euroa viikon jokaiselta päivältä. Lakkoavustus on veronalaista tuloa. 

Kuntasektorilla on parhaillaan käynnissä Tehy ja SuPerin julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka päättyy tiistaina 8.3.2022 klo 15.

Kielto on vaikeuttanut sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa eri puolilla Suomea. Varattuja aikoja on muun muassa jouduttu siirtämään. 

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana tehyläiset ja superilaiset tekevät normaalit, työvuorolistalle suunnitellut työvuoronsa. 

4.3. klo 13.59 tarkennettu, että lakko koskee sairaanhoitopiirien "palveluksessa olevia" .