Tehy, Super ja Erto jättivät lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaisi 23. toukokuuta.

Kuvateksti
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin kuuluvat työskentelevät usein vanhusten, lasten ja vammaisten parissa.
Kuva: Pasi Leino

Tehy, Super ja Erto jättivät lakkovaroituksen, joka koskee yksityistä sosiaalipalvelualaa.

Lakko alkaisi tiistaina 23. toukokuuta puoliltaöin, ja se kestäisi viisi vuorokautta. Lakkovaroitus koskee 26:ta ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä, jotka ovat Attendon, Esperin, Mehiläisen ja Pihlajalinnan.

Koko yksityisellä sosiaalipalvelualalla on jo ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka tuli voimaan 2. toukokuuta ja kestää kaksi viikkoa. Työnantajia edustava Hyvinvointiala HALI on paheksunut kieltoa.

"Reaktio kertoo alan tilanteesta. Palvelut pyörivät täysin hoitajien venymisen ja ylityön varassa, kun normaalien työvuorojen mukaan työskentely aiheuttaa työnantajaliiton mukaan välittömiä hankaluuksia toimintaan", toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Neuvottelut yksityisen sosiaalipalvelualan (Sostes) työehtosopimuksesta päättyivät viime perjantaina tuloksettomina. Järjestöt haluavat vauhdittaa neuvotteluja ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla ja lakkovaroituksella.

Yksityisen sosiaalipalvelualan palkkataso on jäänyt selvästi jälkeen julkisen sektorin palkoista. Palkkaero on tehtävästä riippuen 150–400 euroa.

"Palkkauksen parantaminen on täysin välttämätöntä alan vetovoiman ja hoitajapulan ratkaisemisen kannalta, Millariikka Rytkönen sanoo.

Lisätietoa lakkokohteista ja neuvotteluista Tehyn sivuilla.