Tehy: Yksityiselle sosiaalipalvelualalle uusi lakkovaroitus, keikkailukielto ja hakusaarto

Tehy tehostaa yksityisen sosiaalipalvelualan neuvotteluihin liittyviä tukitoimia. Niitä ovat uusi lakkovaroitus, keikkailukielto ja hakusaarto. Keikkailukielto alkoi tänään.

Kuvateksti
Yksityiselle sosiaalipalvelualalle on annettu uusi lakkovaroitus, keikkailukielto ja hakusaarto.
Kuva: Pasi Leino

Yksityisen sosiaalialan henkilöstöä edustavat järjestöt Tehy, SuPer ja Erto antoivat tänään uuden lakkovaroituksen, jonka piiriin kuuluu 39 Attendon, Esperi Caren, Humanan ja Mehiläisen työyksikköä. Kolmen vuorokauden lakko alkaa tiistaina 20.6. kello 00.01 ja päättyy torstaina 22.6. kello 23.59.

Tehy, SuPer ja Erto julistavat yksityiselle sosiaalipalvelualle myös keikkailukiellon, joka alkoi tänään iltapäivällä kolmelta. Keikkailukielto päättyy 14.6. kello 15.

Keikkailukielto on kokonaan uusi työtaistelumuoto. Sen aikana järjestöt kieltävät kaikkia jäseniään hakeutumasta keikkatyöhön, johon sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Keikkatyöllä tarkoitetaan tässä alle kolmentoista vuorokauden mittaisia työsuhteita.

Näiden työtaistelutoimien lisäksi järjestöt julistivat määräaikaisen ja rajatun hakusaarron. Saarron aikana järjestöt kieltävät jäseniään hakeutumasta Pihlajalinna-, Esperi-, Mehiläinen- ja Attendo-konserneihin kuuluvien yritysten tarjoamaan yksityisen sosiaalipalvelualan työhön. Hakusaarto alkoi tänään kello 15 ja päättyy 14.6.2023 kello 15.

Järjestöt ovat jo aiemmin antaneet lakkovaroituksen kolmen vuorokauden lakosta, joka alkaa torstaina 1.6.2023. Sen piirissä on yhteensä 28 Mehiläisen, Esperi Caren, Saga Caren ja Validian ympärivuorokautisen palveluasumisen (entinen tehostettu palveluasuminen), palveluasumisen tai näiden yhdistelmien yksikköä.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on parhaillaan voimassa myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka jatkuu 14.6. asti.

Järjestöjen keskeinen tavoite neuvotteluissa on palkkauksen ja työolojen parantaminen. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla on vakava työvoimapula ja ala on jäänyt  julkista sektoria jälkeen palkkauksessa.

Kevään aikana käydyt neuvottelut työehtosopimuksesta yksityiselle sosiaalipalvelualalle päättyivät tuloksettomina huhtikuun lopussa. Työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelijan toimesta 8.5. alkaen, mutta tulosta ei toistaiseksi ole tullut.