Tehyläiset koolla virtuaalisesti – "Jos tällä kierroksella ei ole hoitajien vuoro, niin koska?"

Tehyläisten työehtosopimuksista neuvotellaan nyt. Noin 900 tehyläistä kunta-alalta ympäri Suomen oli torstaina koolla virtuaalisessa jäsenillassa.

Kuvateksti
Jäsenillan juonsi järjestöasiantuntija Riikka Dahlman. Ääneen on pääsemässä Else-Mai Kirvesniemi, joka kertoi Tehyn tavoitteista.
Kuva: Tehy

Hoitajapula tuntuu, kokeneita työkavereita on lähtenyt ja moni miettii sitä. Palkka ja työolot on saatava kuntoon ei vain hoitajien, vaan myös koko suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon vuoksi. Tämä välittyi Tehyn virtuaaliseen jäseniltaan osallistuneiden viesteistä.

Jäsenillan piti olla torstaina Jyväskylässä, mutta koronan vuoksi livetapaamiset jouduttiin perumaan.

Tehyn pääneuvottelijat eli puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi kertoivat Tehyn tavoitteista sen verran kuin tässä vaiheessa pystyivät ja vastasivat jäsenten kysymyksiin. Heihin oltiin yhteyksissä kodeista käsin chatin avulla.

Yleisöltä tuli paljon kysymyksiä ja myös tsemppejä neuvottelijoille. Osallistujilta tuli tuki neuvottelutavoitteille.

Neuvotteluihin on lähdetty sote-uudistuksen vuoksi uusista asetelmista. Tehy neuvottelee kahdesta kunta-alan sopimuksesta: sote-sopimuksesta ja kv-tes:stä.

Ennustettavissa on, että neuvottelut tiivistyvät, kun helmikuun loppu lähestyy, sillä sopimukset päättyvät 28.2.

”Mitään ei ole betonoitu. Vastapuoli tulee neuvotteluihin leikkauslistan kanssa. Sitä neuvottelu on. Korotukset eivät tule kuin Manulle illallinen tai Sanna Marinille aamiainen”, sanaili Millariikka Rytkönen.

Millariikka Rytköselle laitetaan mikkiä ennen Tehyn virtuaalista jäseniltaa.
Mikitys ennen tilaisuuden alkua. Millariikka Rytkönen harmitteli, että koronan vuoksi jäsenillat livenä jouduttiin perumaan. "Tämä oli toiseksi paras vaihtoehto."

Harvinaisen moni asia puoltaa hoitajien palkankorotuksia: hoitajapula, korona, kansalaisten tuki, vanhusten hoidon hoivakriisi. Yksi osallistuja kirjoittikin: se on nyt tai ei koskaan.

Selvää on myös, että Suomi käyttää muihin Pohjoismaihin verrattuna merkittävästi vähemmän rahaa sote-menoihin.

”Palkkamontusta ei nousta ilman että valtioltakin tulee rahoitusta. Rahaa löytyy. Kyse on siitä, mihin sitä tahdotaan antaa”, painotti Else-Mai Kirvesniemi.

Neuvottelijat muistuttivat, että kaikkien tehyläisten tukea tarvitaan. Ensisijaisesti sopimus tahdotaan neuvotellen, mutta joskus on turvauduttava työtaisteluun. Yleisössä oltiinkin muun muassa valmiita ”twerkkaamaan lakkovahtina rahan takii”.

Tehy ja SuPer muodostavat yhteisen neuvottelujärjestö Sote ry:n. Vastapuoli on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT nokkamiehenään Markku Jalonen.

Seuraava virtuaalinen jäsenilta on 10. helmikuuta kello 17 alkaen. Ilmoittaudu viimeistään 6.2.