Tehyn asiantuntija: Opiskelijan suullinen ilmoitus rokotuksesta riittää

Opiskelijoiden valmistuminen voi olla vaakalaudalla, jos Hus jatkaa kirjallisen rokotustodistuksen pyytämistä työharjoitteluun tulevilta.

Kuvateksti
Hus haluaa työharjoitteluun tulevien AMK-opiskelijoiden kausi-influenssarokotuksesta kirjallisen todisteen, vaikka opiskelijan suullinen ilmoitus riittää. Kuva: Pasi Leino

Husin toiminta hämmentää sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoita. Hus vaatii AMK-opiskelijoilta kirjallisen rokotustodistuksen, jotta he voivat osallistua työharjoitteluun.

Uusi tilanne syntyi, kun AMK-opiskelijat vuoden alussa siirtyivät YTHS:n palveluiden piiriin. Hus on vaatinut työharjoitteluun tulevilta opiskeluterveydenhuollon allekirjoittaman tartuntatautiselvityksen tai rokotustodistuksen. Sen tarkoituksena on todentaa, että opiskelijalla on tartuntatautilain mukainen rokotussuoja.

Aikaisemmin kunnallisessa opiskeluterveydenhuollossa terveydenhoitajat kirjoittivat näitä todistuksia.

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK on ollut yhteydessä pääkaupunkiseudun oppilaitosten oppilaskuntiin.

”Tietoomme ei ole tullut kuin joitakin yksittäisiä harjoittelun peruuntumisia, mutta tilanteen epäselvyys jatkuu. Pahimmillaan tämä voi johtaa valmistumisen viivästymiseen,” sanoo SAMOKin hyvinvointipolitiikan asiantuntija Hannele Kirveskoski.

SAMOK ja Tehy lähettivät asiasta Husin johdolle selvityspyynnön 4. helmikuuta. Järjestöt ovat esittäneet, että Hus muuttaa toimintansa asian- ja ajanmukaiseksi. 

SAMOK ja Tehy muistuttavat selvityspyynnössään, että tilanne on muuttunut. YTHS:llä ei ole todistusten kirjoitusvelvollisuutta. Tähän liittyvät THL:n ohjeet ja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen lausunto ovat yksiselitteisen selvät.

”Opiskelin suullinen ilmoitus riittää", summaa Tehyn terveyspoliittinen asiantuntija Anne Lindgren.

Tehy-lehti on pyytänyt selvitystä tilanteeseen Husista. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ja hallintoylihoitaja Kaarina Torppa eivät ole vastanneet.

Opiskelijat suorittavat vuosittain yli 5 000 harjoittelujaksoa Husissa. SAMOKin mukaan Hus on ainoa sairaanhoitopiiri, joka pyytää rokotustodistusta kirjallisesti.