Tehyn sovintoesitys läpi Husin hallituksessa: maksamatta jääneitä tehtävälisiä tulossa tehyläisille jopa tuhansia euroja

Hus maksaa takautuvasti tehtävälisät sadoille tehyläisille viideltä vuodelta.

Kuvateksti
Samasta työstä pitää maksaa samaa palkkaa. Hus ei ole tehnyt näin.
Kuva: Jaakko Martikainen

Husin hallitus hyväksyi tänään sovintoesityksen, joka koskee operatiivisessa, medisiinisessä sekä naisten- ja lastentautien yksiköissä maksettua 91 euron kuukausittaista tehtävälisää.

Ratkaisu tuo palkkasaatavia takautuvasti viideltä vuodelta 559 tehyläiselle. Saatavien suuruus vaihtelee 389 eurosta 5 842 euron. Korvauksen kokonaismäärä kohoaa 2,7 miljoonaan euroon. Kysymyksessä on palkkatulo, joten määristä tehdään lainmukaiset ennakonpidätykset ja vähennykset.

”Erityisen hyvää tässä ratkaisussa on, että saatavat maksetaan niin pitkältä ajalta. Ja se, että saataviin eivät vaikuta perhevapaat eivätkä lyhyet katkokset määräaikaisissa työsuhteissa”, sanoo Tehyn juristi Hanna Huotari.

Kyseessä on alun perin jo joulukuussa 2004 käyttöön otettu rekrytointilisä henkilökuntapulan paikkaamiseksi eräissä vaativissa tehtävissä. Tammikuussa 2014 lisästä tehtiin toistaiseksi voimassa oleva. Samalla sen säädettiin koskevan vain niitä työntekijöitä, jotka ovat aloittaneet ennen vuoden 2013 loppua. Siten kaikki tammikuun 2014 alusta eteenpäin töihin tulleet ovat joka kuukausi saaneet samoista tehtävistä 91 euroa kuussa vähemmän kuin pidempään töissä olleet kollegansa.

Tehy vaati asiaa korjausta ja uhkasi viedä kiistan oikeuteen. Husin johto perustelee sovintoa päätösesityksessä esimerkiksi sillä, että Tehyn vaatimuksia on hyvin vaikea kiistää.

”Samapalkkaisuusperiaatteen mukaan yhtä vaativista töistä pitää saada samaa palkkaa”, muistuttaa Tehyn Hanna Huotari.

Sovintoesityksen mukaisesti neuvottelut jatkuvat edelleen sen osalta, miten tehtävälisästä johtuvat loput palkkaerot korjataan 1.1.2022 jälkeen. Hus on ottanut 1.2.2022 lukien käyttöön uuden palkkaohjelman, jonka puitteissa suurin osa tehtävälisistä on jo siirretty osaksi tehtäväkohtaista malliryhmäpalkkaa.