Tupakka syynä joka kolmanteen syöpään

Tupakointi on vähentynyt, mutta nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttö ovat lisääntyneet.

Kuvateksti
Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa. Kuva Annika Rauhala.

Neljä viidestä päivittäin tupakoivasta on huolissaan siitä, miten tupakointi vaikuttaa terveyteen. Yli puolet tupakoijista haluaisi lopettaa ja runsas kolmasosa on yrittänyt lopettaa tupakoinnin. 

Tupakkatuotteiden käyttö Suomessa on vähentynyt. Silti edelleen 16 prosenttia miehistä ja 12 prosenttia naisista tupakoi säännöllisesti. Lisäksi etenkin nuorten nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt.

Suomessa joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin, ellei lopeta tupakointia. Joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Syöpään sairastumisen riski pienenee kaikenikäisillä tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole kaikille helppoa. Moni tarvitsee tukea lopettamispäätökselleen sekä apua vieroitusoireisiin. Vieroittamisen tukea on tarjolla hyvin epätasaisesti eri paikkakunnilla.

- Sote-uudistuksessa on pidettävä huolta siitä, että tupakkatuotteiden lopettamisen tuki sisältyy sote-keskusten peruspalveluihin. Erilaisia vieroituspalveluja tulee olla saatavilla matalan kynnyksen palveluina ja niitä tulee tarjota myös nuorille, vaatii Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia riippumatta siitä, käytetäänkö niitä polttamalla, nuuskaamalla vai pureskelemalla vai altistutaanko niille passiivisesti. Suurin syövän riski liittyy tupakan polttamiseen, sillä palamisprosessissa muodostuu lisää vaarallisia, syöpää aiheuttavia aineita. Nuuskassa on huomattavasti enemmän nikotiinia kuin savukkeissa. Lisäksi nuuskassa on syöpää aiheuttavia aineita.

Sähkösavuke ja -vesipiippu aiheuttavat nikotiiniriippuvuutta ja hengitettävät höyryt ovat haitaksi terveydelle.

Mitä nuorempana tupakointi ja nuuskaaminen lopetetaan, sitä parempi. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa. Lopettamista helpottamaan on olemassa erilaisia tukimuotoja, nikotiinikorvaushoitoja ja lääketieteellisiä hoitoja.

Syöpäjärjestöt ennaltaehkäisee erityisesti nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamista ja tukee lopettamista. Tätä varten on avattu uusi Fressis.fi –viestintäkokonaisuus joka tarjoaa nuorille tietoa turvallisista elintavoista. Syöpäjärjestöt kouluttaa nuorten parissa toimivia ammattilaisia auttamaan ja tukemaan nuoria tupakoinnin lopettamisessa.

Euroopan syöpäviikkoa vietetään 25.–31.5. Viikon aikana viestitään tupakkatuotteiden syöpäriskeistä, nikotiiniriippuvuudesta ja vieroituskeinoista.