Tupakoinnin vähentäminen vähentää syöpiä

Tupakan hinnankorotukset ja tuotemerkittömien pakkausten käyttö ovat merkittäviä keinoja rajoittaa tupakointia.

Kuvateksti
Tupakointi myötävaikuttaa lukuisten syöpien syntyyn. Kuva: iStock

Suomessa vältettäisiin yli 75 000 syöpää seuraavan 30 vuoden sisällä, jos suomalaiset olisivat kokonaan lopettaneet tupakoinnin 2016. Tämä käy ilmi pohjoismaisten tutkijoiden artikkelista.

Tutkijat ovat laskeneet, miten eri syöpätyypit vähenisivät tupakoinnin vähentämisen ja lopettamisen myötä.

Vuonna 2016 noin 15 prosenttia suomalaisista poltti päivittäin.

– Ei ole tietenkään realistista ajatella, että yhtäkkiä kaikki lopettaisivat tupakoinnin. Mutta tutkimuksestamme näkee, miten paljon potentiaalia meillä yhä on syövänehkäisyssä, kertoo yhteispohjoismaista tutkimusta johtanut apulaisprofessori Therese M. L. Andersson Tukholman Karoliinisesta instituutista.

Professori Eero Pukkala Suomen Syöpärekisteristä muistuttaa, että tuhansia syöpiä voitaisiin ehkäistä, jos harvemmat ihmiset tupakoisivat.

– Siksi Suomessa on tärkeää jatkaa systemaattista tupakkapolitiikkaa: tupakkaveronkorotuksia, tuotemerkittömien pakkausten käyttöönottoa sekä tupakoinnin lopettamisen tukea.

Suomessa jäisi määrällisesti sairastamatta noin 44 000 keuhkosyöpää, ja prosentuaalisesti eniten vähenisivät kurkunpään syövät.

Tutkimuksessa laskettiin myös, mitä tapahtuu, jos suomalaisten tupakoijien määrä vähenee niin, että vuonna 2030 vain viisi prosenttia polttaa ja sen jälkeen tupakointi vielä vähenee kahteen prosenttiin vuonna 2040. Tämä estäisi 35 000 syöpätapausta vuoteen 2045 mennessä.

Tämä olisi Syöpäjärjestöjen tavoitteiden mukainen tulevaisuus: tupakoitsijoita on alle viisi prosenttia, eivätkä nuoret enää polta, nuuskaa tai käytä muitakaan tupakka- ja nikotiinituotteita.

Tutkimuksessa olivat mukana Islanti, Ruotsi, Norja, Suomi ja Tanska.