Valmiuslaki vaikuttaa tehyläisen työhön – lue miten

Valmiuslain perusteella voi tulla muutoksia esimerkiksi ylitöiden tekemiseen ja vuosiloman antamiseen.

Kuvateksti
Todennäköisesti valmiuslailla on vaikutuksia tehyläisen työhön. Kuva: Kirsi Tuura

Suomen hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020. Eduskunta päättää valmiuslakien toimeenpanosta perustuslakivaliokunnan annettua asiasta mietinnön. Valmiuslaki tulee voimaan heti ja on voimassa 13.4.2020 saakka.

Laki suojaa väestöä poikkeusoloissa. Lain tarkoittama poikkeusolo on esimerkiksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava, hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti, jollainen koronaviruspandemia on.

Valmiuslakiin sisältyy muun muassa työvelvollisuus poikkeusoloissa. Työvelvollisuus tarkoittaa sitä, että viranomainen voi antaa työmääräyksen tiettyihin tehtäviin. Valmiuslain antamisen yhteydessä hallitus on antanut linjauksia muun muassa koulujen ja päiväkotien aukioloista, liikkumisrajoituksista ja matkustamisesta. Linjaukset koskevat myös esimerkiksi joidenkin julkisen sektorin toimintojen sulkemisia ja etätyöhön määräämistä.

Todennäköisesti valmiuslailla on vaikutuksia tehyläisen työhön. Valmiuslain perusteella voi tulla muutoksia esimerkiksi ylitöiden tekemiseen ja vuosiloman antamiseen. Lue usein kysytyt kysymykset valmiuslaista.

Lue myös usein kysytyt kysymykset koronaviruksen vaikutuksista tehyläisten työpaikoilla

Tehy ja SuPer esittävät työmarkkinaneuvottelujen keskeyttämistä poikkeustilan takia. Tehy laajentaa edunvalvonnan puhelinpalvelun aukioloaikoja. Edunvalvonnan puhelinpalvelu palvelee jäseniä 18.3.–27.3.2020 välisenä aikana arkisin klo 8.30–17.45 ja viikonloppuisin klo 9.00–14.45. Edunvalvonnan puhelinnumero on 09 5422 7100.