Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkoi – ”Pidetään rivit suorina ja lippu korkealla”

”Kaikki hoitajat tietävät, miksi olemme lakossa”, sanoo luottamusmies Sari Höök Mänttä-Vilppulasta. Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko on historiallinen, sillä sellaista ei ole ollut koskaan aiemmin.

Kuvateksti
Superilainen Sari Melanen ja tehyläinen Timo Dahl olivat varhain tiistaina lakkovahteina Sarapihan palvelukeskuksen edustalla Mäntässä.
Kuva: Jari Lifländer

”Työpaikan kahvipöydässä on puhuttu, että ei ole reilua saada samasta työstä monta sataa euroa pienempää palkkaa kuin julkisella puolella”, kertoo Sari Höök. Hän on sairaanhoitaja ja Sote ry:n yksityisen sosiaalipalvelualan (Sostes) luottamusmies Mäntänvuoren terveydessä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan historiallinen lakko alkoi tiistaina – se on ensimmäinen lakko, mitä alalla on koskaan nähty.

Mänttä-Vilppulassa lakossa ovat Mäntänvuoren terveyden Sarapihan ja Punatulkun palvelukeskukset sekä Pihlajalinnan Ikipihlaja Sarahelmi.

”Meillä on täällä rauhalliset tunnelmat. Kaikki hoitajat tietävät, miksi olemme lakossa. Koska tämä on uusi tilanne, kysyttävää on riittänyt, mutta meillä on hyvät ohjeet.”

Pihlajalinna on valjastanut lakkokohteisiin töihin esihenkilöitä. Se on yrittänyt myös siirtää terveyspalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevia hoitajia töihin lakkokohteisiin, vaikka työntekijällä on aina oikeus kieltäytyä lakon alaisesta työstä.

”Jo ylityö- ja vuoronvaihtokielto on meidän alallamme kova väline. Pidetään rivit suorina ja lippu korkealla. Toivotaan, että lakko puree”, Sari toteaa.

Timo Dahl ja Sari Höök Mänttä-Vilppulassa yksityisen sosiaalipalvelualan lakon aikaan.
Luottamusmies Sari Höök pistäytyi lakon ensimmäisenä päivänä katsomassa, miten lakkovahti Timo Dahlilla homma sujuu. Lakkovahdit ovat paikalla vuorojen vaihtuessa.

Yksityisen sosiaalipalvelualan tehtäväkohtaiset palkat ovat satoja euroja matalammat kuin julkisella sektorilla.

”Yksityinen hoiva on noin 30 prosenttia halvempaa kuin hyvinvointialueiden itse tuottama palvelu. Kustannusten ero syntyy pitkälti palkkaerosta”, sanoo neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri Tehystä.

Tehy, SuPer ja Erto vaativat, että työnantaja sitoutuu korjaamaan yksityisen sosiaalipalvelualan palkat julkisen sektorin tasolle.

”Palkkojen alas painaminen on yksityisen hoivan elinehto: Mitä pienemmät palkat, sitä suuremmat ovat hoivayhtiöiden voitot. Siitä tässä on kysymys.”

Lakossa on 26 ympärivuorokautisen hoivan yksikköä. Lakko päättyy lauantaina kello 23.59. Alalla on voimassa myös ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Järjestöjen ja Hyvinvointiala HALIn välisen työriidan sovittelu jatkuu perjantaina valtakunnansovittelijan luona.

Lisää tietoa lakosta ja lakkoavustuksen hakemisesta Tehyn sivuilla.