Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen voi pahentaa hoitajapulaa

Hoitajapula koettelee kroonisesti sote-alaa. Yksi tilannetta helpottaneista ratkaisuista on ollut aikuiskoulutustuki. Nyt se on leikkauslistalla.

Kuva: Istock

Aikuiskoulutustuki on ollut korvaamaton apu monille hoitajille. Hoitoala ja sen johtaminen kehittyvät nopeasti ja lisä- ja täydennyskoulutusta vaaditaan jatkuvasti. Tuen avulla hoitajat ja hoitajiksi haluavat ovat voineet hankkia tarvittavaa koulutusta ja kehittää ammattitaitoaan. 

Nyt hallituksen tavoitteena on luopua aikuiskoulutustuesta. 

Jos tuki lakkaa, moni hoitoalalle suuntaavista alanvaihtajista pistää unelmansa jäihin. Tämä voi johtaa siihen, että alalle saadaan entistä vähemmän päteviä hoitajia. Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen voi hidastaa myös nykyisten työntekijöiden osaamisen kehittymistä ja uusien hoitotyön esihenkilöiden kouluttautumista alalle. 

Rekrytointihaasteet pahentuvat todennäköisesti entisestään. Seuraavaksi kuulemme yhä synkempiä uutisia hoitopalvelujen tarjoamisen vaikeutumisesta. Samalla ihmettelemme haittatapahtumien, hoitovirheiden ja hoitojonojen kasvua ja niiden kalliita hintalappuja.

Avustavan henkilökunnan lisääminen ei pelasta synkkenevän kierteen jatkumista. 

On varsin selvää, että aikuiskoulutustuen lopettaminen voi tuoda mukanaan vakavia seurauksia hoitoalalle ja potilaille. 

Hoitajapulassa kärvistelevää alaa tulisi tukea sen sijaan, että heikennetään resursseja ja vaikeutetaan työntekijöiden pääsyä koulutukseen.

Päättäjien viesti on ristiriitainen. Toisaalta kehotetaan voimakkaasti ihmisiä hakeutumaan töihin arvokkaalle hoitoalalle ja samalla leikataan koulutusmahdollisuuksista.

Leikkaako päättäjän käsi hoitoalaa niin varomattomasti, että potilas lopulta menehtyy? 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.