Allekirjoitan Tehyn avainsanat päättäjille

Kuvateksti
Kuva: Pexels

Minua on useasti kosiskeltu eri puolueisiin. Vastaukseni on ollut aina, ei kiitos. En ole poliittisesti aktiivinen henkilö. En myöskään, muutamista epäilystä huolimatta, kirjoita Mainio-blogissa Tehyn viestinnän minulle sanelemia asioita.

Mainio-blogissa minulla on vapaus kirjoittaa mitä haluan. Käytän sananvapauttani hyvän maun ja lain sallimissa rajoissa. Näppäimistöstäni lähtee napakat kiitokset, viiltävä mielipide ja välillä ruudinkatkuinen teksti. Se on tapani vaikuttaa tärkeäksi katsomiini asioihin.

Kannatan toki työntekijöiden järjestäytymistä eli ammattiliittoa, joka ajaa asioita puolestani. Yksinkertainen syy on, etten yksin edes alan somevaikuttajana kykenisi pitämään huolta eduista ja oikeuksistani kovenevilla työmarkkinoilla. Toisaalta, minulla ei ole freelancerina riittävästi aikaa, kiinnostusta tai aina tarpeeksi tietoakaan edunvalvonnasta. Yksinään olisin voin pisara työneuvottelujen meressä.

Pidän Tehyn tavasta popularisoida tavoitteet, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja sote-alan ammattilaisia koskevaa päätöksentekoa. Uusimmassa kampanjassa järjestö on listannut päättäjille viisi napakkaa avainsanaa päätöksenteon tueksi. Ne on helppo terveysalan tuntevana asiantuntijana, hoitotyöntekijänä, kouluttajana ja tietokirjailijana allekirjoittaa.

Avainsanat ovat: resurssit, laatu, osaaminen, johtaminen ja tasa-arvo. Kaikki tärkeitä asioita, joista olen Mainio-blogissa aiemmin blogannut. Tehyssä ollaan muun muassa sitä mieltä, että sote-alalla ei saa kilpailla alimitoitetuilla henkilöresursseilla. Olen kirjoittanut aiheesta huolestuneena muun muassa otsikolla Monenko vanhuksen on kuoltava kotihoidon resurssipulassa

Muutamassa keikkavuorossa täpötäydellä osastolla toisen hoitajan kanssa kahdestaan työskentely opetti riittävien resurssien merkityksen. Lopetin keikkavuorot työnantajan palveluksessa, vaikka töitä olisi riittänyt. Etiikka, pää ja kroppa eivät kestäneet työnantajan arvoja.

Sote-päätöksenteon on myös perustuttava tutkittuun ja ammattilaisten ensikäden tietoon toimivista ratkaisuista, Tehy listaa. Totta. Sote-sopassa työpaikoilla hukataan valtavat määrät aikaa ja rahaa, jos hoitotyötä tekevät asiantuntijat ohitetaan päätöksenteossa.

On myös totta, että työnantaja voisi käyttää osaamistani laajemminkin hyödykseen. Ongelmani on, etten ole loputtomasti motivoitunut toimimaan vielä yrittäjähenkisemmin, tehokkaammin, nopeammin tai laajentamaan työssä vastuutani, jollei tehtävien vaativuus näy pankkitililläni. Halvalla kun ei kukaan saa priima, ja kun on kyse elämästä ja kuolemasta, sillä on oltava päättäjille väliä.

On myös helppo allekirjoittaa Tehyn vakava huoli hoitotyön johtajien ja lähiesimiesten tilanteesta. Tehystä muistutetaan osuvasti, että käytännössä muun muassa sote-uudistuksen toteuttavat 300 000 sote-alan ammattilaista. Hoitajataustaisia esimiehiä on vähennetty reilusti, vaikka juuri he johtavat sote-uudistuksen päättäjien ohjeistamaan maaliin. Se edustaa ristiritaista ja taitamatonta päätöksentekoa.

Hyvällä johtamisella on tutkitusti vaikutusta muun muassa kustannustehokkuuteen, potilasturvallisuuteen, henkilöstön hyvinvointiin ja alalla pysymiseen. Hoitotyössä minulla ja kollegoillani on oikeus hyvään, reiluun ja käytännön hoitotyön perusteellisesti tuntevaan johtamiseen. Muussa tapauksessa emme voi tehdä työtämme niin hyvin, kuin sen osaisimme.

Tehyn viides viesti päättäjille on palkkatasa-arvon toteutuminen. Niin kauan kuin naisvaltaisen sosiaali- ja terveysalan palkkatasoa ei nosteta, palkkatasa-arvo ei Suomessa etene, järjestö muistuttaa. Pelkkien tasa-arvoa edistävien ohjelmien pyörittäminen on tullut työpaikoilla aika tavalla tiensä päähän. Periaatteessa jokainen päättäjä puhuu tasa-arvon puolesta. Nyt on aika kääriä hihat käytännössä ylös, ja ryhtyä sanoista tekoihin.

Parhaiten kampanjasta jäi mieleen, että sosiaali- ja terveyspalveluihin panostaminen on päätäjille arvovalinta. Juuri niin se on, nyökyttelen lukiessani verkkosivuja. Paremmin ei sosiaali- ja terveysalaa koskevaa päätöksentekoa voisi tiivistää.

Lue myös: Terveiset hoitotyön johtajalle.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.