Hoitajavaje lisää potilaiden kuolleisuusriskiä

Kuvateksti
Kuva: Unsplash

Hoitajamitoituksen laskeminen alle minimin lisää potilaskuolleisuutta. Se on maalaisjärjellä ajateltuna aivan selvä asia. Olen ollut työvuorossa potilasvahinkojen sattuessa. Ne ovat pääasiassa tapahtuneet hoitajavajepäivinä. Silloin työt on pakko tehdä hosuen tai kaikkea ei ehdi tekemään työvuoron aikana.

Englannissa 111 000 potilaalle tehdyn tutkimuksen ensimmäiset tulokset kertovat samaa karua kieltä. Sen mukaan viiden sairaalapäivän jälkeen kirurgisen osaston potilaiden kuolemanriski kasvaa joka päivä kolme prosenttia. Näin tapahtuu silloin, kun hoitohenkilöstöä on alle tyypillisesti osastolla tarvittava määrä.

Tutkimus ei ole ainutlaatuinen, vaan tukee jo olemassa olevia tuloksia. Siitä huolimatta hoitotyössä puhkeaa määrä ajoin sama vitsaus. Jälleen yksi uusi poliitikko tai terveyshallinnon johtaja keksii hoitajien maksavan liikaa. Ratkaisuna ovat yt-neuvottelut, joiden tuloksena hoitajaresursseja vähennetään.

Sairaanhoitajien määrästä ja työstä päättävien hihassa on erilaisia ässiä. Sairaanhoitaja voi muun muassa paikata toisen yksikön hoitajavajetta tai sijaisten ottaminen sairastuneen hoitajan tilalle kielletään. Välillä töitä sairaanhoitajalle siirretään vaikkapa lääkäreiltä, koska sairaanhoitajan työ ja aika on halvempaa. Lopputulos on potilaan kannalta aina sama – sairaanhoitajalla on hänelle vähemmän aikaa.

Moni kysyy, miksei hoitohenkilökunnan minimimiehitystä ole määritelty laissa. No, koska sairaanhoitajat pelkäävät että siitä muodostuisi pian hoitohenkilökunnan maksimi, riippumatta potilaiden hoidon tarpeesta.

Mitä tästä opimme? Jokaisen meistä tulisi tehdä yksi pieni asia nähdessään monen edestä töitä paiskivan sairaanhoitajan. Vaatia poliitikkoja ja sairaanhoitajien määrästä päättäviä koskemaan hoitajamitoitukseen vain silloin, kun sitä nostetaan. Syyksi tulisi riittää, että hoitajavaje lisää potilaan kuolleisuusriskiä.

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille.

Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.