Ikääntyneiden lääkehoito vaatii rautaista osaamista

Sairaanhoitajana kerron mielelläni terveiset käytännön työstä vallan kabinetteihin. Tehostetussa palveluasumiessa olevien ikääntyneiden hoito on osaamista vaativa hoitotyön osa-alue. Erityisesti lääkehoito vaatii koulutusta, perehtyneisyyttä ja kokemusta.

Kuva: Canva

Luin huolestuneena Tehyn tiedotetta, koska se paljasti sietämättömän asian. Tehostetussa palveluasumisessa työskennelleistä vastaajista 24 prosenttia kertoi hoiva-avustajien osallistuvan lääkehoitoon. Kuitenkin vain murto-osalla hoiva-avustajista on lain vaatima kirjallinen lääkelupa ja koulutus lääkehoitoon.

Olen hoiva-avustajan ammatin lanseeraamisesta saakka epäillyt, että jotkin työnantajat alkavat hyväksikäyttää avustavaa työvoimaa niin, että raja hoitoalan koulutetun ammattihenkilön ja avustavan työntekijän tehtävien välillä hämärtyy. Kun hoitotyön hintalappua rustataan mahdollisimman halvaksi, hoitotyön laatu ja potilasturvallisuus ovat vaakalaudalla. 

Sairaanhoitajana kerron mielelläni käytännön työstä terveiset vallan kabinetteihin. Tehostetussa palveluasumiessa olevien ikääntyneiden hoito on osaamista vaativa hoitotyön osa-alue. Erityisesti lääkehoito vaatii koulutusta, perehtyneisyyttä ja kokemusta. Jokainen ikääntynyt allekirjoittaa sen, että hoito- ja lääkevirheet on kyettävä kaikin tavoin minimoimaan.

Henkilökunnan työ tehostetussa palveluasumisessa ei ole vain mukavaa jutustelua ikääntyneiden kanssa, lakanoiden vaihtamista ja ruokailuissa avustamista. Palvelua tarvitsevat ovat pääosin monisairaita ikääntyneitä, joilla on monimutkaisia hoidollista osaamista vaativia tarpeita.

Muistan kirkkaasti työnantajien ja päättäjien tärkeimmän perustelun avustavan henkilökunnan värväämiselle: koulutetuille ammattihenkilöille jäisi aikaa tehdä oma työnsä. Todellisuus näyttää toisenlaiselta.  

Monet työnantajat ja päättäjät ovat pitkään voivotelleet tarvitsevansa ”lisäkäsiä” ikääntyneiden hoitoon. Avustavaa henkilökuntaa on mahdollista palkata. Sen taas ei pitäisi olla mahdollista, että heitä käytetään laittomasti paikkaamaan kaltaiseni sairaanhoitajan ammattiosaamista. 

 

Seuraa ja kommentoi blogia. Tämä teksti myös tykkää, kun sitä jaetaan luettavaksi muille. Mainion Facebook-sivulle pääset tästä.